Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Setzer, Brian
Songs From Lonely Avenue
(Surfdog/Playground)

Brian Setzers gamla kärlek till den ännu äldre storbandsjazzen rostar inte. Kryssande mellan rockabilly och nämnda jazz svarar han upp mot de höga förväntningar man kan efter tidigare plattor med orkestern. Setzers är en underskattad sångare och en alldeles utmärkt kompositör. Plattan är fylld av musik som låter som om den alltid har funnits och alltid kommer att finnas. Låtarna har filmiska kvaliteter och Setzers faibless för film noir lämnar tydliga avtryck.

Alltsedan nätterna med Stray Cats singlar på högsta volym vet dessutom alla i min del av världen att han är en överjävel på gitarr. När han lirar sin Gretsch som i »Mr Surfer goes jazzin'« är han ”king of the whole damn world” (som ett annat spår råkar heta).

»Songs From Lonely Avenue« börjar med fullt blås och ett sväng som inte är av denna världen och flertalet låtar är stöpta i den formen med arrangemang av legenden Frank Comstock. Men titelspåret är en soft ballad med nattregnet mot vindrutan och på avslutande instrumentala »Elena« spelar Setzer dramatisk spansk gitarr, helt solo. Variation saknas alltså inte, och den behövs, men oftast gäller bara ett ord: Jump!

www.tedeborg.se

/Bengt O Tedeborg


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.