Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
J. Tex
Misery
(Heptown Records)

...och musiken den gnÀllde och gnall.

Det Àr lÀtt att fÄ Gustaf Fröding i tanken, nÀr J. Tex slÀpps lös.

För nog Ă€r han som »Nils Utterman, token och spelmansfanten, han satt med sitt bĂ€lgspel vid landsvĂ€gskanten, för dudeli! dudeli! dej«.
Med J. Tex blir det dans bort i vÀgen. För det Àr lÀtt att transformera den svenska sommarnatten i det som pÄ gotlÀndska kallas kveiar och vad det Àr fÄr ni lista ut sjÀlva, men ni fÄr ledtrÄden att det var dÀr Robert Johnson sades till nÄgon ha sÄlt nÄgot av sig sjÀlv, till hela americanaspektras mötesplatser bÄde dÄ och nu, allrahelst till den stad som heter Bristol och dÀr Ralph Peer satte upp mobil studio och dÀr fioler, gitarrer, andra instrument och röster gnÀllde och gnall.

Dansk-amerikanaren J. Tex, Jens Einar Sörensen för sina nÀrmaste (och att jag inte skriver ö som man gör i Danmark beror pÄ att jag inte har en aning om vilken tangentkombination ja ska anvÀnda) ger oss sÄ mycket rotamericana att det vid en första lyssning kan pÄminna om folkloreforskning.

Men si det Àr det ikke, det Àr kÀrlek till musik. För musik kan ocksÄ vara att lÄta igÄngvevandet av T-Forden höras eller att en lÄt inleds med att vevgrammofonsnÄlens rasp hörs.

»Misery« Ă€r tredje utgĂ„van med J. Tex. Den första dĂ€r hans grupp Volunteers bara undantagsvis Ă€r med (pengabrist förklaras det med). InnehĂ„llet Ă€r ett antal scenfavoriter, nĂ„gon inspelad förut. Det Ă€r country, det Ă€r blues, det Ă€r mountainmusic, det Ă€r old-timey, det Ă€r lĂ€ttviksjazz, det Ă€r hjulĂ„ngarrytm.

Vore man misstÀnksam skulle jag kunna skriva att det doftar koncept och det Àr klart att det Àr ett koncept. För ska man pÄ ÄlÀndskt skÀrgÄrdsvis koka strömming i havsvatten mÄste man kunna detaljerna och J. Tex kan sin musiks detaljer.

J. Tex gör det inte lÀtt för oss lyssnare, det gÀller att kunna fotnötterna i americaforskningen, dÄ för man 99 procentig behÄllning.

Hundraprocentig behÄllning fÄs om man struntar i förskunskapen och bara ger sig hÀn till den hÀftigaste dansen bort i vÀgen.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.