Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Bohman, Jenny
Coming Home
(Rootsy/ADA Nordic)

Det var lÀngesedan jag hörde ett sÄ helt igenom övertygande svenskt bluesalbum som »Coming Home« med Jenny Bohman, som tidigare bland annat varit ledare för gruppen Little Jenny and the Bluebeans. Skivan spelades in redan förra Äret med Thomas Almqvist som producent. Utgivningen fördröjdes dock, nÀr Almqvist avled. Men sÄ smÄningom slutförde Jenny Bohman sjÀlv arbetet, och nu finns skivan ute.

Och den Àr alldeles lysande. Jenny Bohman inleder med den mÀktiga »The Party Is Over«, dÀr hon skapar ett dramatiskt anslag med en burkig recitation till en allt envetnare melodilinje i kompet, en linje som upprepas i det oÀndliga, ibland konturerad av Thomas Almqvists ettriga slide lÄngt bak. Jenny Bohman framför med oerhörd nÀrvaro en text som stÀller frÄgor, men inte ger nÄgra svar: »The party is over / Did you have fun? / Did you find eternal love? / Are you still on the run?«

Den följande sĂ„ngen, »Right by Your Side«, stĂ„r nĂ€rmast i ett dialogiskt förhĂ„llande till öppningslĂ„ten. Drömmen om »eternal love« behöver inte vara illusorisk, den behöver inte reduceras till en retorisk figur i eftertankens bleka tecken. DĂ€r ”The Party Is Over« delvis lever pĂ„ sin envisa minimalism, skapar Jenny Bohman i »Right by Your Side« med sitt kĂ€nsloladdade vokala utspel en vacker gospelstĂ€mning.

Jenny Bohmans uttryck Àr konsekvent. Den innerliga nÀrheten i hennes röst ligger i skikt pÄ kompet, som ofta Àr just sÄ envetet att sÄngen verkar formas organiskt i förhÄllande till kompet samtidigt som den expanderar i en egen rymd, pÄ ett egenartat sÀtt bÄde förankrad och fritt svÀvande.

Och ibland blir sÄngen eterisk, som i den fina countrybluesen »Billys Walk«. Den akustiska gitarren driver pÄ med en suggestiv tematisk figur och banar Àven vÀg för bredare instrumentala inpass, medan Jenny Bohman tolkar den eviga historien om det meningslösa vÄldet i socialt utsatta positioner. Hon rör sig lÄngt uppe i registret. Kontrasten mellan den Ànglalika sÄngen och berÀttelsen om »Billy« ger tragiken en pregnantare och Àn mer drabbande form.

Även titelspĂ„ret fĂ„r sin karaktĂ€r genom kontrastverkan dĂ€r countrybluesen bildar ena polen i suverĂ€nt samspel med den folkliknande melodin. Vi kan ocksĂ„ se sĂ„ngen som ett möte mellan Piedmontbluesen och en singer/songwriter-attityd. Kanske rymmer den Ă€ven ekon av Bonnie Raitt, men i sĂ„ fall en Bonnie Raitt som filtrerats genom den anglo-amerikanska balladen. NĂ„got liknande gĂ€ller »I Just Want Your Money«, fast den Ă€r mer uppsluppen och sjĂ€lvmedveten i sin genuspolitiska attityd. Och sliden glider snyggt mellan blues och country.

Och, för att fortsÀtta inventeringen av stilmÀssiga incitament, sÄ ger »You Got To Give Me Love« ett lÀckert exempel pÄ den kreativa omformningen av impulser bÄde frÄn Louisiana-bluesen och den tidiga Chicago-bluesen, med lÀtt gospelstuds i slutet.

Men det handlar om kreativ omformning. Om vi hör ekon av Bonnie Raitt eller Jimmy Reeds gitarrspel, Àr det ekon som meningsfullt fogas in i en sjÀlvstÀndigt verkande helhet. Jenny Bohman formar sin musik i ett kritiskt samspel med traditionerna. Hon har en fantastisk röst, och hon Àr en lysande munspelare. Thomas Almqvists gitarrspel formligen flödar över av stilkÀnsla, men ocksÄ av personlig glöd.

SÄ bildar musiken en syntes dÀr det förstklassiga musikerskapet, de starka lÄtarna och Jenny Bohmans utsökta sÄng genererar varandra i en vacker dialektisk vÀxelverkan. Vi kan se musikens traditionsmÀssiga bestÄndsdelar, men de sÀtts i spel mot varandra pÄ ett originellt, oförutsÀgbart och djupt personligt sÀtt.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.