Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Nelson, Willie
American Classic
(Blue Note)

Jag har gillat den hÀr mannen sedan första gÄngen jag hörde honom.

Han Àr den som slÄss med Jerry Lee Lewis, Frank Sinatra och Doug Sahm om att ha störst utrymme i min skivsamling.

Men ibland förstÄr jag inte honom.

Varför har han gjort den hÀr plattan?

Eller rÀttare sagt: varför har han gjort den som han har gjort den?

Han Àr förstÄs inte en överraskningarnas man, det har han aldrig varit. Men hÀr hade han ett utmÀrkt tillfÀlle att ge oss nÄgot alldeles extra, nÀr han hade bestÀmt sig för att göra ett album fullt av amerikanska klassiker.

Men istÀllet vÀljer han, eller producenten Tommy LiPuma kanske?, att göra en vanlig Willie Nelson-platta.

Visserligen har Willie köpt nÄgot som kan vara en smoking eller en ny kostym och kryddat den vita skjortan med en svart fluga. Det Àr kanske djÀrvt. För sÀkerhets skull visar han ocksÄ upp sig med svart skjorta och svart slips. Det Àr snyggare och kanske lika djÀrvt och tillsammans antyder de hÀr kreationerna hur han, eller producenten, vill att den hÀr CD:n ska lÄta.

Och de vill att det ska lÄta som ett soundtrack till en Hollywoodfilm. Musiken ska bara finnas dÀr, utan att störa och utan att ta för sig. De gamla vÀlkÀnda lÄtarna ska rinna förbi, sakta och glittrande, Willie ska sjunga som bara Willie sjunger och ingenting fÄr stÄ ut, ingen lÄt fÄr behandlas pÄ annat sÀtt Àn rÀtt upp och ned. Noterna finns skrivna, lÀgg inte till nÄgot! Ett solo pÄ hammond eller piano gÄr an i varje lÄt, men hÄll det inom ramarna.

Det enda Willie vÄgar göra Àr att wejla lite. Han glider runt emellanÄt pÄ versernas slutrad, ibland lite för mycket. Men annars Àr han den vanlige Willie, den Willie som vi kÀnner som en gammal kompis.

SÄ nÀr plattan Àr klar har vi en elegant formgiven produkt, snÀll och snygg för öronen, perfekt för smÄtimmarna nÀr kvÀllens sista cocktail avnjutes och medan isen smÀlter i glasen, kan vi fundera över om vi hörde rÀtt att Norah Jones dök upp i Baby, ItŽs Cold Outside och Diana Krall backade upp Willie i If I Had You.

Och den dÀr Fly Me To The Moon... var det inte en totalsvÀngig rökare en gÄng i tiden med Frank Sinatra och Count Basies storband? Var det den lÄten som tassade förbi hÀr, lika försynt som alla de andra?

MissförstÄ mig inte, det Àr ingen dÄlig platta det hÀr. Willie Nelson Àr alltid bra, alltid. Men det kunde ha blivit nÄgot alldeles inihelskotta extra, om nÄgon i studion hade stÀllt sig upp och sagt att nÀÀÀÀ, vi tar om det frÄn början och slÀpper loss sÄ att tapeterna krullar sig, vi har ju fina lÄtar som alla kÀnner till... lÄt oss ge dem nÄgot som ingen har gett dem förut... nÄgot som fÄr lyssnarna att sluta undra vilken film musiken kommer ifrÄn!

Men alla stod de och dunkade varandra i ryggen. Synd, för det hÀr kunde ha blivit en riktig klassiker.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.