Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Castro,Tommy
Hard Believer
(Alligator)

Tommy Castro har slÀppt 12 album före det hÀr, som Àr ett debutalbum pÄ hans nya skivbolag. Jag skÀms för att skriva det, men jag har aldrig stött pÄ hans tidigare plattor och blir dÀrför extra nyfiken sÄ snart jag har hört första lÄten pÄ den hÀr.

Han dedicerar plattan till sin vÀn Stephen Bruton och det sÀger kanske en del om hur det lÄter. Men för mig lÄter det Ànnu mer som Delbert McClinton. Castro ger oss samma mix av soul, blues och tung rockŽnŽroll. Och han har den rÀtta rösten för att fixa det.

I bandet finns en liten blÄssektion som sÀtter fÀrg pÄ lÄtar av Castro sjÀlv, av Bruton, Dylan och nÄgra andra. Det lÄter tufft, tungt och frÀckt. Efter att ha lyssnat pÄ den hÀr plattan ett tag, Àr jag beredd att börja leta efter hans tidigare produktion.

Jag har ocksÄ lÀst pÄ om honom, sÄ att jag numera vet att han kommer frÄn San Jose i Kalifornien och att han började spela gitarr som 10-Äring. Namn som Muddy Waters, B B King och Elmore James Àr hans förebilder pÄ gitarren och nÀr det gÀller sÄngen lyssnar han mest pÄ Ray Charles, Wilson Picket och James Brown. I slutet av 1980-talet var han med i ett stÀndigt turnerande band som hette The Dynatones. Han hann ocksÄ turnera med Albert King och Carla Thomas, innan han bildade sitt första egna band 1991, som belönades med titeln Best Club Band 1993 och 94 i San Francisco. Hans meritlista har flera andra höjdpunkter och jag kan inte riktigt begripa varför hans namn Àr sÄ anonymt hÀr i Sverige.

Den hÀr plattan har dock kapacitet att placera honom i medvetandet hos mÄnga fler Àn mig.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.