Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Castro,Tommy
Hard Believer
(Alligator)

Tommy Castro har släppt 12 album före det här, som är ett debutalbum på hans nya skivbolag. Jag skäms för att skriva det, men jag har aldrig stött på hans tidigare plattor och blir därför extra nyfiken så snart jag har hört första låten på den här.

Han dedicerar plattan till sin vän Stephen Bruton och det säger kanske en del om hur det låter. Men för mig låter det ännu mer som Delbert McClinton. Castro ger oss samma mix av soul, blues och tung rock´n´roll. Och han har den rätta rösten för att fixa det.

I bandet finns en liten blåssektion som sätter färg på låtar av Castro själv, av Bruton, Dylan och några andra. Det låter tufft, tungt och fräckt. Efter att ha lyssnat på den här plattan ett tag, är jag beredd att börja leta efter hans tidigare produktion.

Jag har också läst på om honom, så att jag numera vet att han kommer från San Jose i Kalifornien och att han började spela gitarr som 10-åring. Namn som Muddy Waters, B B King och Elmore James är hans förebilder på gitarren och när det gäller sången lyssnar han mest på Ray Charles, Wilson Picket och James Brown. I slutet av 1980-talet var han med i ett ständigt turnerande band som hette The Dynatones. Han hann också turnera med Albert King och Carla Thomas, innan han bildade sitt första egna band 1991, som belönades med titeln Best Club Band 1993 och 94 i San Francisco. Hans meritlista har flera andra höjdpunkter och jag kan inte riktigt begripa varför hans namn är så anonymt här i Sverige.

Den här plattan har dock kapacitet att placera honom i medvetandet hos många fler än mig.

/Rune Häger

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.