Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Charles, Ray
Modern Sounds in Country and Western, volumes 1 & 2
(Concorde Records/Universal)

Milestone, skrivs det pÄ engelska.

Milstolpe Àr den nÄgon för raka svenska översÀttningen. För mil och mile Àr visserligen bÄda lÀngdmÄtt, men skiljda Ät i lÀngd.

Början till nÄgot nytt, med den översÀttningen nÀrmar vi oss innebörden i det engelska uttrycket.

Början till nÄgot nytt var defintivt Ray Charles tvÄ album med tolkningar av 24 mycket vÀlkÀnda countrylÄtar. Inspelade 1962 pÄ fem dagar. Jo, faktiskt, ettan tog tre dagar, tvÄan tvÄ.

TvÄ album som fortfarande kÀnns som början till nÄgot nytt, för vem har dÀrefter sÄ tolkat countryns sjÀl och gjort det sÄ eget och sÄ rÀtt.

Bakgrunden, historien, inspelningen, eftersnacket, att hÀr ta upp plats med det Àr att för alla ni sakkunniga slöseri med tid. För er som av olika skÀl Ànnu inte tagit till er de tvÄ albumen, ni ska hÀr inte tröttas med berÀttelsen. För dÄ skyms musiken. BerÀttelsen finns, bland annat, utmÀrkt formulerad pÄ Wikipedia.

SjĂ€lv uppfattade jag dĂ„ plattorna kom nog aldrig inspelningarna som country. Åtminstone inte country som Johnny HortonÂŽs »North to Alaska« eller Larry FinneganÂŽs »Dear one«. Utan det var bara bra musik.

NÀr albumen kom ut var det ocksÄ Är innan countrymusik i vissa kretsar fick peststÀmpel.
Nej, det var bara bra musik. DÄ liksom nu och för alltid.

Ray Charles förhĂ„llande till country var för mig och sĂ€kert för mĂ„nga andra en okĂ€nd historia. Jag lĂ€rde den vid lĂ€sandet av Barney HoskinÂŽs bok »Say it one more time for the brokenhearted«. Denna fĂ€rd i ett musiklandskap som jag innan var övertygad om var svart eller vitt visade sig vara bĂ„dadera och det utan den regelbok jag hade lyssnat efter. Ray Charles vĂ€xte upp med countrymusik, han gillade den, han spelade den sjĂ€lv, han tog den med sig nĂ€r karriĂ€ren tog sin början, han tog den med pĂ„ scen och i skivstudion. En sanning för en del svĂ„r att ta till sig. Jag minns en skribent pĂ„ Dagens Nyheter som avgudade Ray Charles men hatade country och som vĂ€grade acceptera att Ray Charles visade intresse för genren.

DĂ€r Ă€r vi Ă„ter vid hemligheten med den enorma succĂ© LP-skivorna gjorde. Ordet enorm har faktiskt relevans, försĂ€ljningssifforna och alla listplaceringar Ă€r beviset dĂ€rför. NĂ€r tidigare och idag listor görs över tidernas bĂ€sta populĂ€rmusikinspelningar, »Modern Sounds in Country & Western« kommer bara undantagsvis utanför de 100 frĂ€msta.

Inspelningarna för ABC-Paramount gjordes inte utan motstÄnd frÄn ansvariga. Men motstÄndet bröts snart ner. Ray Charles visade med tydlighet vad han ville, han var sin egen producent, upplÀgget delat mellan strÄkdraperade ballader och rytmiskt storband var hans. LÄtvalet hans eget frÄn en sÄngskatt pÄ drygt 400 lÄtar.

Det var hans tolkning av country & western, en tolkning utan steel och fiddle. JÀmför vid med countryrock, alt-country och americana anvÀnder man dÀr oftast country yttre regalier och formverk. Ray Charles tog fasta pÄ sjÀlen och ur det kom en kÀnslostorm med förlorad kÀrlek, ensamhet, lÀngtan och relationsdramatik som talade och Ànnu talar och berör alla.

PÄ den hÀr Äterutgivningen av de tvÄ albumen kommer alla de 24 spÄren i rak följd. Texten i det medföljande hÀften uppmanar oss till att lyssna sÄ som det var en gÄng nÀr plattorna gavs ut, de sex första spÄren pÄ första LP:n, sedan andra sidan och sÄ vidare. DÄ kan vi fullt ta till oss helheten.

Att Ă€n en gĂ„ng höra inledningen till »I canÂŽt stop loving you« Ă€r som att förflyttas till den tid dĂ„ radioprogrammet »Tio-i-Topp« Ă€nnu sĂ€ndes i P1 och Carl-Eiwar var programledare. Jag önskar innerligt att ni som inte var med dĂ„ kan förstĂ„ min kĂ€nsla, sĂ„ mĂ€ktig, sĂ„ omfamnade.

Förresten, undrar om vi inte ska sĂ€nda en tacksamhetens tanke till Tab Hunter. Det var nĂ€mligen sĂ„ att produktionsansvariga tyckte att »I canÂŽt stop loving you« var första volymens svagaste spĂ„r och placerade den nĂ€st sista pĂ„ andra LP-sidan. Men nĂ€r Tab Hunter gjorde en cover reagerade produktionsteamet snabbt, man kortade ner LP-versionen till singelformat, gav ut den och resten ger för en gĂ„ng skull verkligen skĂ€l för uttrycket att det Ă€r historia.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.