Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Griffith, Nanci
The Loving Kind
(Rounder/Universal)

I intervjuboken »Nanci Griffith’s Other Voices«, utgiven 1998, berĂ€ttar sĂ„ngerskan en av de vackraste historier jag vet om musikalisk fostran (en annan finns i Hilding Rosenbergs sjĂ€lvbiografi). Nanci Griffith sĂ€ger att hennes förĂ€ldrar aldrig försökte anamma barnens intressen, utan förutsatte att ungarna hade samma intressen som de sjĂ€lva. DĂ€rför drog Nanci Griffiths pappa med henne pĂ„ en folkklubb i Austin nĂ€r hon var tolv Ă„r, för att höra en ung och lovande folksĂ„ngare. Det var Townes Van Zandt. Jag antar att Nanci Griffith förr eller senare skulle hört Van Zandt i vilket fall som helst, men varför vĂ€nta i onödan?

I Texas betraktades ocksÄ Townes Van Zandt som en folksÄngare, och pÄ samma sÀtt tror jag det Àr vettigast att rÀkna in Nanci Griffith i traditionen frÄn Greenwich Village. Hon plÀgar visserligen kallas countryartist, men i grunden har hon mer gemensamt med Pete Seeger, Ian & Sylvia och Tom Paxton Àn med Merle Haggard, Loretta Lynn och George Jones. Att det lyriska jaget i »Listen to the Radio« pÄ »Storms« relaterar sin egen livsupplevelse till Loretta Lynns sÄnger eller att Nanci Griffith spelat in en del countrystandards speglar frÀmst den nordamerikanska folkmusikvÄgens öppenhet för folkligt förankrade musiktraditioner, pÄ samma sÀtt som alla countryversioner av Townes Van Zandts sÄnger understryker de flytande grÀnserna likavÀl som countryns integrativa strÀvan. Traditionerna vÀvs in i varandra. Kom ihÄg att Woody Guthrie presenterades som »hillbilly singer« nÀr han upptrÀdde i New York.

NĂ€r Nanci Griffith tolkade sina folk- och countryfavoriter pĂ„ »Other Voices | Other Rooms« och »Other Voices, Too (A Trip Back to Bountiful)« gjorde hon det med folkmusikalisk attityd. Det var lite som om en sentida inkarnation av Almanac Singers hade Ă„terförenats. NĂ€r hon sedan lĂ€t Londons symfoniorkester ackompanjera henne pĂ„ »The Dust Bowl Symphony« eller tolkade sina egna sĂ„nger som torch songs pĂ„ »Ruby’s Torch«, tog hon steget frĂ„n Almanac Singers till The Weavers.

Jag tror att den hÀr taxonomeringsfetischismen behövs i frÄga om Nanci Griffith. Det finns en tydlig konstans i hennes verk, Àven om utanverket skiftar. NÀr detta drar Är countryhÄllet, eller i mer obestÀmd popriktining som pÄ »Late Night Grande Hotel«, Àr hon folksÄngerskan som prövar skilda stilar, inte countrysÄngerskan som vill slÄ vakt om traditioner eller vill bli kommersiell (beroende pÄ vilken av skivorna man talar om).

Nanci Griffiths folkmusikaliska stileklekticism gör ocksÄ att man som lyssnare, det gÀller Ätminstone mig, lÀttare relaterar till vissa delar av Nanci Griffiths katalog Àn till andra. För mig var Nanci Griffith bÀst frÄn sista skivan pÄ Philo (»The Last of the True Believers«) till »Storms« och sedan pÄ de tvÄ folktributerna. Jag föredrar alltsÄ folksÄngerskan som vandrar lite i countrys utmarker framför den gnÀlligare folksÄngerskan eller den mer kommersiellt prövande; jag har svÄrt att se albumet med Londonsymfonikerna som annat Àn trist publikfrieri trots att jag Àlskar The Weavers.

Sedan ett par Är har Nanci Griffith nÀrmat sig de stilar hon renodlade under senare delen av Ättiotalet och förra delen av nittiotalet. Den nya skivan »The Loving Kind« Àr ocksÄ hennes bÀsta sedan »Other Voices, Too (A Trip Back to Bountiful)«.

Redan det inledande titelspÄret anslÄr tonen. Det Àr en klassiskt formad topic song om kÀrlek över rasgrÀnserna. Nanci Griffith har, bortÄt femtio Är senare, facit pÄ hand. DÀrför kan hon sjunga att de unga tu som trotsade lagar och fördomar genom att gifta sig i Virginia 1958 »changed the heart of the nation«. De orden var Ànnu inte möjliga i Greenwich Village-vÄgen, men med en afrikansk-amerikansk president fÄr Àven det icke-politiskt motiverade motstÄndet mot rasismen sin plats i historien.

Den sÄngen följs av moraliteten »Money Changes Everything« och den lÄgmÀlda tolkningen av exiltexanens upplevelse vid Hudson River i »One of These Days«, en nytolkning av den bÀsta sÄngen pÄ »Last of the True Believers«. »Up Against the Rain« Àr en oÀndligt vacker hyllning till Townes Van Zandt, men namnet nÀmns inte. DÀrmed vÀxer sÄngen frÄn sin partikulÀra syftning till att ge en bredare tolkning av det unga sjÀlvförbrÀnnande geniet, »You took in on yourself to pave the way to hell«. Det kan lika gÀrna handla om Keats, Schubert, Rimbaud, Charlie Parker, Hank Williams, Gram Parsons, Tommy Bolin eller Paul Kossoff.

»Cotton’s All We Got« handlar om Lyndon B Johnson. »LBJ« nĂ€mns, och referensen understryks av politiska nyckelord som »great society« och »war on poverty«. Men sĂ„ngen ger Ă€ven en tolkning pĂ„ en mer allmĂ€n nivĂ„ av hur de goda politiska drömmarna kan förfelas. Och »Not Innocent Enough« handlar uttryckligen om Philip Workman, en av de fĂ„ dödsfĂ„ngar som avrĂ€ttats i Tennessee sedan moratoriet enligt Furman-domen hĂ€vdes och de nya dödsstrafflagarna godkĂ€ndes i stat efter stat i »the Death Belt« i södern.

Workman Àr en tacksam symbolgestalt för dödsstraffmotstÄndet. Flera medlemmar i den jury som fÀllde honom uttryckte senare tvivel pÄ Workmans skuld. Det gjorde Àven dottern till den polisman som Workman dömdes för mordet pÄ. Workman satt dessutom tjugofem Är i dödscell innan han avrÀttades 2007, och som sin sista mÄltid bestÀllde han en vegetarisk pizza att ges till en hemlös.

Det amerikanska dödsmaskineriet vilar bland annat pÄ avhumanisering av den dömde. Varje gÄng ett individuellt öde uppmÀrksammas innebÀr det ocksÄ att straffet »förmÀnskligas«, bortom rationalieringar och bestifiering av den dömde. DÄ fÄr sÄngen ocksÄ sin betydelse som protest mot dödsstraffet, inte endast mot avrÀttningen av en fÄnge vars skuld var ifrÄgasatt. I det avseendet Àr Nanci Griffiths sÄng lika bra som Steve Earles »Ellis Unit One«.

NĂ„gra av de textmĂ€ssigt bĂ€sta sĂ„ngerna pĂ„ Nanci Griffiths nya skiva vilar alltsĂ„ pĂ„ fint genomförda nivĂ„vĂ€xlingar mellan en individuell och en bredare syftning. SĂ„ngen som riktas till George W Bush, »Still Life«, fungerar pĂ„ ett annat sĂ€tt. Den anknyter till det klassiska döden i livet-motivet. Titeln betyder ordagrant stilleben, men i texten fungerar attributet som tidsadverb: »It’s still life, when it’s broken« med flera varianter. Det naglar fast bĂ„de det personliga ansvaret för politiken och att det alltid finns alternativ. Tematiken fĂ„r ytterligare acccent av att det franska ordet för stilleben anknyter till döden, »nature morte«.

SÄ lÄngt, kanske alltför lÄngt, det lyriska. Men jag har inte hört en sÄ konsekvent textmÀssig gestaltning, och med sÄ fina lyriska vinklingar, pÄ nÄgon tidigare skiva med Nanci Griffith. Visst har hon skrivit massor av bra texter, men det har varit enstaka sÄnger, som geniala glimtar mer Àn ett sammanhÀngande lyriskt universum.

Men skivan formar Àven ett konsekvent musikaliskt universum. Arrangemangen Àr lÄgmÀlda, kompet lyfter fram Nanci Griffiths sÄng men musikerna ger ocksÄ smÄ kommentarer till sÄngerna. I utsökta tolkningar av Dee Moellers sÄnger »Party Girl« och »Tequila After Midnight« (Dee Moeller var med i sjuttiotalets outlaw-rörelse, men har dragit sig tillbaka) understryks den genomskÄdande uppgivenheten av huggande elgitarr, porös steel och sorgmodig fiddle, i »Tequila After Midnight« med lÀckert western swing-drag i stÀllet för den drivande elgitarren.

Inte minst Shad Cobbs fiol sÀtter stark prÀgel pÄ ljudbilden, ofta som en solitÀr röst som understryker utsattheten i Nanci Griffiths sÄng. Det Àr djupt gripande musik, oerhört vacker i sin sorgmodiga attack, bÄde av kÀrlekens och politikens irrvÀgar.

»The Loving Kind« Àr en av Nanci Griffiths bÀsta skivor.

/Magnus Eriksson

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.