Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Albert & Gage
Dakota Lullaby
(MoonHouse/HemifrÄn)

För 30 Ă„r sedan skrev Tom Peterson lĂ„tar hemma i South Dakota. Han sökte under en tid lyckan i Nashville, men saknade vĂ€l den dĂ€r lilla turen som Ă€r nog sĂ„ viktig om man ska klara sig i musikbranschen. SĂ„ han blev aldrig det han ville bli – lĂ„tskrivare pĂ„ heltid. Han flyttade hem till Siox Falls igen. SĂ„ smĂ„ningom fick han jobb pĂ„ en lokal TV-station och lĂ„tskrivandet överlĂ€t han Ă„t andra.

I Siox Falls bodde ocksÄ en ung musiker vid namn Chris Gage. NÀr han spelade inför publik, redan som 15-Äring, drog han ofta nÄgra lÄtar av Tom Peterson. Han gjorde det för att han hade upptÀckt vilken kraft de hade. Publiken gillade dem. SÄ smÄningom blev Chris bekant med vÀlkÀnde Texas-trubaduren Jimmie Dale Gilmore och vÀnskapen ledde till att Chris fick jobbet som Jimmie Dales bandleader under nÄgra Är. DÀrefter bosatte han sig i Austin, dÀr han blev flitigt anlitad som studiomusiker och producent. Och sÄ trÀffade han sÄngerskan Christine Albert.

Christine vĂ€xte upp pĂ„ östkusten och har fransk bakgrund pĂ„ sin mammas sida. Efter en tid i Santa Fe tog hon sig till Austin 1982. DĂ€r blev hon blev snart en stĂ€ndigt lysande stjĂ€rna pĂ„ den lokala klubbscenen och hon var inte rĂ€dd för att lĂ€gga in en fransk chanson i sin lĂ„tlista eller för att ge sin första LP i början av 1990-talet titeln »Texafrance«. Men hon var redan dĂ„ mĂ„ngsidig och spelade och sjöng americana i alla dess former. Och sĂ„ trĂ€ffade hon Chris Gage, som hade i stort sett samma musikaliska uppfattning.

För 12 Är sedan bildade de duon Albert & Gage. Sedan dess har det blivit sex album, turnéer runt om i USA och i resten av vÀrlden, ja Ànda till Silkeborgsfestivalen i Danmark. Och överallt hyllas den hÀr duon för sin lÀckra sÄng, dÀr rösterna skapar stÀmning enbart av det skÀlet att de passar sÄ bra tillsammans. Albert & Gage har egenskaper som lyfter varje lÄt en bit utöver det vanliga.

NÀr det var dags för att ge ut ett nytt album 2009 fick Chris Gage idén att spela in ett antal sÄnger av sin gamle vÀn Tom Peterson. Och de fann ett digert material, som visar att denne lÄtskrivare mÄste vara en av de mest underskattade i USA:s musikhistoria.

PĂ„ »Dakota Lullaby« strömmar musiken fram – jazzig, bluesig, poppig, svĂ€ngig och full av kĂ€nslor. Ibland Ă€r det honungssött men Ă€ndĂ„ trovĂ€rdigt och duon blandar genrer utan att splittra totalintrycket.

Albumet ger oss nÄgra sidor ur Tom Petersons katalog. Det jag inte begriper Àr att han för 30 Är sedan misslyckades med att skaffa sig en bas i Nashville, en bas dÀr han kunde ha försett mÄnga av countryns stjÀrnor med lÄtar som kunde bli evergreens. De 12 spÄren pÄ den hÀr CD:n rÀcker för att övertyga mig om att han mÄste ha knackat pÄ fel dörrar eller kommit vid fel tidpunkt.

»Dakota Lullaby« ger oss en lĂ„tskatt att vĂ„rda ömt.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.