Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Lasse Stefanz
Truck Stop
(Warner)

Lasse Stefanz har ett rÄare ljud Àn de flesta andra dansband. Deras musik reduceras sÀllan till den lÀtt insmickrande ljudridÄ dÀr alla konturer och kantigheter som kan störa har suddats ut. Den typen av ljudridÄer Àr annars inget att sÀga om. Musiken Àr funktionell. Den skall vara ett motstÄndslöst incitament att dansa, den skall inte utmana eller provocera.

Men Lasse Stefanz lyckas balansera de funktionella kraven mot strÀvan att skapa ett personligare uttryck. Saxarna hos Lasse Stefanz har samma tyngd som hos Thorleifs, men solona Àr lite vildare, frÀckare och mer rootsy. Och Olle Jönsson har blivit en bÀttre sÄngare. Han Àr stadigare pÄ rösten och har nÄtt en djupare uttryckskraft Àr tidigare.

BÀst fungerar Lasse Stefanz i de svensksprÄkiga sÄngerna. PÄ nya skivan »Truck Stop« finns den lÄgmÀlt förinnerligade »En sÄng till en vÀn«, baserad pÄ ett norskt original, med lyrik som vÀdjar till samma kÀnslor som »De sista ljuva Ären«, med honkande sax och övertygelse i det vokala framförandet. »Jag bÀr pÄ en gÄva« spelar i samma kÀnsloliga.

NÀr Olle Jönsson sedan tecknar en vardagens dolda tragedi i »Till en hjÀlte«, med vinande slide i bakgrunden, visar han Àven sin osvikliga countrykÀnsla. Det lÀckra gitarrspelet prÀglar ocksÄ den stompiga dittyn »Hon tog mitt hjÀrta« som kunde blivit hur töntig som helst. Men det oförfalskade i framförandet röjer undan allt motstÄnd. Hur corny texten Àn blir, rÀddas den av det lekfulla gunget.

Det lekfullt lÀtta svÀnget prÀglar ocksÄ gruppens version av »Jambalaya«. Men det Àr och förblir en struntlÄt, en av Hank Williams sÀmsta. Jag Àr ocksÄ kluven inför »Green Green Grass of Home«. Tempot Àr uppdrivet, rytmmarkeringen anpassad efter dansgolvets krav, men nÄgonstans anas ocksÄ en sorg som visar att Lasse Stefanz, till skillnad frÄn mÄnga andra, inte glömt vad sÄngen handlar om.

Att Lasse Stefanz nya skiva fyller dansmusikens alla krav Àr sjÀlvklart, men dess lite rÄa ton och musikaliska övertygelse ger den ocksÄ sjÀlvstÀndigare karaktÀr och ett vÀrde bortom alla funktionella och genremÀssiga krav.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.