Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Robertson, Alf
En flisa av granit
(WO/Border)

NÀr det döda talar blir det svÄrt.

Ännu svĂ„rare Ă€r det att tala om de döda.

Alf Robertson gick bort julafton 2008.

EftermÀlet, minnesorden, talen, mÄnga Àr de och de Àr ordrika och allt hade varit bra om de sagts innan julafton 2008.

Alf Robertson var omtyckt av det som med slarvigt sprÄk kallas vanligt folk. Hans karriÀr lÄng, vindlande och med fler kraschlandningar Àn lyckade fÀrder. FörmÄgan att anvÀnda countrymusikens person- och geografirelaterade prosa sÄ den fungerade pÄ svenska, det var en del av framgÄngens förklaring.

Del tvÄ var att han aldrig gjorde sig till, uppvÀxten under knappa förhÄllanden formade en livssyn dÀr sympatierna med olycksbarnen alltid lyste igenom.

Del tre var Ă€rlighet, hur mycket han Ă€n snubblade skyllde han aldrig ifrĂ„n sig, de fel han gjorde var hans egna. Även om det dĂ€r med att ta lĂ€rdom inte var prioriterat.

»En flisa av granit« har fĂ„tt uppmĂ€rksamhet. En fokusering som faktiskt döljer att det inte Ă€r mycket till platta. NĂ„gra lösa utkast till blivande fĂ€rdiga inspelningar, en inför publik inspelad konsert som mer Ă€r virrande monolog Ă€n musik.

Det finns stunder pĂ„ »En flisa av granit« som griper och det Ă€r nĂ€r Alf Robertson omtolkar nĂ„gra av sina mest kĂ€nda inspelningar. »Jag flög över vĂ„rt hus i natt«, »Erik Hultbergs industrier« och »Riv inte vĂ„rt kvarter«.

DÄ Àr han mÀstare med den nÀrvaro och sociala knytnÀvskraft som Àr en mÀstares signum.

Tanken att spela in en platta med Alf Robertson enligt den modell som Rick Rubin gjorde med en Ă„ldrande och sjuk Johnny Cash, jag kan inte skriva annat Ă€n att tanken var god. Dock, Johnny Cash var en man med vision och mĂ„l. Alf Robertson ett barn av dagen. Även om Alf Robertson fĂ„tt leva tror jag inte projektet hade blivit lyckat, de skisser vi hör hĂ€r Ă€r hörda genom minnets sorgeflor. Vi hör hur det borde lĂ„ta, inte hur det lĂ„ter.

Slumpen Ă€r som vi vet alltid nĂ€rvarande, som vi vet. Men en bĂ€ttre slump Ă€n att Alf Robertson i den konsertupptagning som fyller ut CD:n sjunger »Liljor«, det finns inte. Ni vet, de dĂ€r raderna om att varför ska ni lĂ€gga blommor pĂ„ min grav, nu nĂ€r jag inte har nĂ„gon nytta av dem.

Alf Robertsons liv kan sĂ€gas vara en skröna om en sĂ„ngarens mĂ€rkliga liv. Skrönor kan försköna, skrönar kan svĂ€rta. Men ingetdera gör Börje Lundberg i sin bok »Jag lĂ€mnade mitt hjĂ€rta i Göterborg«, utgiven pĂ„ förlaget Reverb.

Boken kom ut samtidigt som »En flisa av granit«. Men dĂ€r skivan Ă€r just bara en flisa ger boken oss nĂ€stan hela stenen. Som minne av Alf Robertson Ă€r den vĂ€rdig. SĂ„ngaren, artisten, luffaren, levnadskonstnĂ€ren, bohemen, strularen, egoisten, konjaksdrickaren, fadern, maken, medmĂ€nniskan. Alla sidor av en man vars liv var som pusselbitar som sĂ€llan gick att sammanföra, denne man stiger ut ur boken och Ă€r sĂ„ levande. SĂ„ levande att man tror det Ă€r Alf Robetson som sjĂ€lv bĂ„de berĂ€ttar och skriver.

Men Börje Lundberg, kontrollerade du verkligen med Ulf Lundell historien om att Ulf Lundell en gÄng pÄ Mosebacke i Stockholm kramade om Alf Robertson, som han aldrig tidigare trÀffat?

»En flisa av granit« i alla Ă€ra och Börje Lundbergs bok likasĂ„, nu till det skivbolag som i dag Ă€ger rĂ€ttigheterna till »En liten fĂ„gel flög« och Nashville-inspelningarna, ge ut plattorna igen. Först dĂ„ tror jag vi verkligen förstĂ„r den Dan Andersson-sjĂ€l Alf Roberson inkarnerade.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.