Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Lindgren, Richard
Poets Drown In Lakes – A Live Recording
(Rootsy.nu)

Det Àr en god bit mellan my hometown och Malmö och jag missade dÀrför den konsert som Richard Lindgren gav pÄ St Gertrud i mitten av april. Skada, för som jag ser det gjorde Lindgren förra Ärets bÀsta svenska skiva, »A Man You Can Hate«. Men redan nu finns konserten pÄ platta och jag kan konstatera att hans material fungerar Ànnu bÀttre live.

Tillsammans med ett lyhört och akustiskt, ja till och med trumlöst, band gör han en lÄgmÀld men samtidigt storslagen folkmusik, ofta med tydliga countryinfluenser. Hans Àrrade och intensiva röst lÄter mer personlig live, som om Lindgren vÄgar distansera sig mer frÄn förebilderna nÀr han möter sin publik. Han rÀds heller inte det lÄngsamma eller det intima. Publiken sitter andÀktig och tyst och jag följer det exemplet hÀr pÄ min kammare.

Med undantag för Guthries »Deportees« och en vÀldigt bra version av Tom Waits »On the nickel« Àr lÄtmaterialet Lindgrens egna. Och trots att nÀmnda WaitslÄt Àr en av dennes bÀsta kompositioner sticker den inte ut pÄ nÄgot sÀtt hÀr. Det sÀger förstÄs en hel del om Richard Lindgrens förmÄga som lÄtskrivare och sÄnger som till exempel »Five pints and a wink from Gwendolyn« och »Grand Hotel« Àr alldeles lysande. Den förstnÀmda svÀnger riktigt gott, medan den senare Àr ett bra exempel pÄ Lindgrens lyriska kvaliteter. Ett mycket vackrare samspel mellan röst, melodi, pianospel och text kan jag nÀstan inte tÀnka mig.

www.tedeborg.se

/Bengt O Tedeborg


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.