Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Lindberg, Magnus
Ett eget liv
(Capitol/EMI)

Alla gÄr runt i vÀntan pÄ vad dÄ?

Skriver man samman lÄttitel nummer tvÄ och lÄttitel nummer tre blir det som pÄ den hÀr inledande textraden. BÀttre kan enligt en cyniker som mig det som betraktas i nutid inte beskrivas. Större delen av jordens befolkning lever i nöd och mÄnga i ofrihet, ja. Men i vÄr nÀrsamhÀlle gÄr man runt med mobiltelefonen som en utvÀxt vid örat, allt för att synliggöra sin betydelse.

Att musik i den omgivningen kan anvÀndas som redskap för uttryck av politisk och social tanke, det finns vÀl knappast lÀngre pÄ agendan.
Magistrarna hÀr pÄ rootsy.nu lÀr vÀl invÀnda, hehe, men dÄ Lundell-generation ersatts av Idol, dansbandskamp, EM-schlager finns det inte mycket kvar till knuten hand.

Magnus Lindbergs tidigaste artistĂ„r siktade mest mot stjĂ€rnorna. Men sedan, jag mĂ„ vara en Ă„ldrande snart senil tyckare, men »TĂ„rar över city« Ă€r inte bara asfaltromantik. Det Ă€r ocksĂ„ lika mycket tillstĂ„ndsbeskrivning, lika mycket som Frödings om dansen bort i vĂ€gen.

SnÀll mot sig sjÀlv har Magnus Lindberg inte varit. Men dock, trots alla hopp ner i svarta hÄl finns det i texterna en gemenskapskÀnsla sÄ i dag sÀllan hörd. Det Àr som, ja nÀr jag fick min röda LO-bok en gÄng, jag var medlem i Metall och stolt, stolt över kamratskap, att vara den del av en helhet som brydde sig.

»Ett eget liv« Ă€r en konsekvent fortsĂ€ttning pĂ„ Magnus Lindbergs tidigare visrockpoesi. Romantik, sjĂ€lvklart. Men Ă€nnu mer iakttagande och konsten att förmedla iakttagande över ett samhĂ€lle dĂ€r en smĂ€ll pĂ„ kĂ€ften inte ska vara nĂ„got att gnĂ€lla över. Den som ligger ska ligga, den som hjĂ€lper den liggande blir ocksĂ„ omkullsprungen.

Eva Dahlgren sjöng en gÄng om rÀtten till sitt eget liv. Det gör ocksÄ Magnus Lindberg, med den skillnaden att han ocksÄ delar med sig till de som inget har.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.