Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Blandade Artister
Keep Your Soul - A Tribute To Doug Sahm
(Vanguard)

Det kÀnns som det har gÄtt evigheter sedan han lÀmnade oss. För mig blev hans bortgÄng som att mista en kompis. Inte för att jag lyckades trÀffa honom sÄ vÀrst mÄnga gÄnger, utan mer för att jag hade en relation till honom via all den musik han gav oss under sÄ mÄnga Är.

Men han var en artist och en musiker som ofta glöms bort i de stora sammanhangen.

Doug Sahm kommer aldrig att rÀknas till de stora kompositörerna, han nÀmns aldrig bland de största sÄngarna och han Àr inte ens en av musikscenens riktigt stora kÀndisar. Men för mÄnga av oss som har upplevt honom och följt hans skivkarriÀr Ànda frÄn lÄngt tillbaka i tiden och fram till hans sista Är, för oss Àr och förblir han en mycket speciell artist. Ska man försöka precisera hans musik, brukar man vÀl kalla det Americana. DÄ kan man rÀkna in alla de olika stilar som Doug Sahm behÀrskade och förnöjde sin publik med: blues, soul, country, jazz, rock och conjunto. Han gjorde sin egen glödheta mix av allt detta och alltid lÀt det rÀtt och sjÀlvklart. Och han kunde förirra sig in i schlagerbranschen utan att skÀmmas och fick det att lÄta rÀtt och sjÀlvklart dÄ ocksÄ. Jag sÄg honom en kvÀll i Austin dÄ han bara sjöng Bob Dylan-lÄtar inför en liten publik pÄ en trÄng liten pub. Det lÀt sjÀlvklart det ocksÄ. Ingen annan skulle göra det bÀttre, inte ens Dylan.

Hur ska man hylla denne man? Behövs det?

Nej, egentligen inte. Vi som tycker om hans musik och hans plattor, vi behöver inte pĂ„minnas om hans storhet. Vi har alla hans skivor eller i alla fall de flesta av dem. Behöver vi en dos av hans lĂ„tar, sĂ„ finns de i nĂ€rheten, nĂ€rmast CD- eller vinylspelaren. Och vi vet vilken av hans musikaliska faser vi för tillfĂ€llet helst vill höra – idag kanske nĂ„got med Texas Tornados, imorgon kanske nĂ„got Ă€ldre med Sir Douglas Quintet eller nĂ„got frĂ„n hans bluesperioder. Han tĂ€cker onekligen mĂ„nga olika behov.

Nu kommer i alla fall hyllningsplattan, som vi har anat skulle bli verklighet.

Dess största förtjÀnst Àr kanske att den fokuserar kompositören Doug Sahm. 14 artister spelar handplockade lÄtar skrivna av Doug. Vi Àr inte vana vid att höra sÄ mycket av hans eget material pÄ raken, för sjÀlv blandade han egen och andras musik hur som helst pÄ sina plattor. DÀrför fÄr vi hÀr en bra bild av hans förmÄga och den visar att hans lÄtskatt Àr vÀrd att uppmÀrksammas.

Höjdpunkterna stĂ„r Los Lobos, Dave Alvin, Flaco Jimenez, Jimmie Vaughan och Delbert McClinton för. Speciellt Los Lobos version av \»And It DidnÂŽt Even Bring Me Down\« Ă€r lysande. StĂ€mningen i lĂ„ten Ă€r av den dĂ€r sorten att man direkt fĂ„r en lĂ€ngtan efter en ny tripp till Austin och att fĂ„ vandra runt dĂ€r mellan klubbar, barer, och cafĂ©er, dĂ€r det varje kvĂ€ll spelas musik som gĂ„r rakt in i hjĂ€rtat och som ibland pĂ„minner om Doug Sahms stunder pĂ„ scenen. Men det Ă€r fĂ„ som nĂ„r upp till hans klass och hĂ€r Ă€r det frĂ€mst Los Lobos som gör det, för de tar inte en lĂ„t för att efterlikna upphovsmannen, de gör en helt egen version.

Doug sitter nog dÀr uppe nÄgonstans och sjunger med i refrÀngen.

Men jag vet inte riktigt varför man ska spela den hĂ€r plattan. Hellre spelar jag \»The Last Real Texas Blues Band\«, som tar oss med till AntoneÂŽs en kvĂ€ll 1994 och radar upp en mĂ€ngd kanonlĂ„tar. Eller \»Juke Box Music\« frĂ„n 1989, \»Hell of a Spell\« inspelad 1980, eller vilken som helst med Texas Tornados.

För bÀttre blir det aldrig.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.