Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Nelson, Willie
Naked Willie
(Legacy/Sony Music)

Hur ofta har inte musiktyckare ironiserat över skivbolagens kommersiella tÀnkande, hur ofta har inte artister i efterhand gnÀllt över inskrÀnkt frihet?
För att vara konkretare, hur mycket fula ord har inte riktats mot »Nashville«? Att dĂ€r minsann görs inte den riktiga countrymusiken, dĂ€r Ă€r det bara industri och omgörning, en plats dĂ€r allt illa samlats.

MÀrk vÀl dock, det Àr ju musikindustrins villkor. Har varit, Àr och kommer att förbli och mÄnga ger sig in i den med naivitet och mÀrkligt nog ocksÄ fortsÀtter att förbli naiva.

Det var mĂ„nga ords inledande fĂ€rd för att introducera »Naked Willie«.

»Naked Wille« Ă€r 17 lĂ„tar inspelade av Willie Nelson under hans cirka tio Ă„r som kontrakterad artist av skivbolaget RCA. Det var den tid dĂ„ reklamslogan »The Nashville sound« anvĂ€ndes. Soundet, ljudbilden, arrangemangen hade i grund countrysĂ€ttning. Med vilket ska förstĂ„s gitarr, bas, steelguitar, klaviatur, trummor och en del fiol. Över detta lades sedan ofta strĂ„kar och gĂ€rna Ă€ven en kör. Riktigt hur det började kan diskuteras, men troligen var försĂ€ljningsframgĂ„ng orsaken och varför dĂ„ Ă€ndra det som vinner.

En av de mÄnga artister som producerades pÄ det hÀr sÀttet var Willie Nelson. Han katalogiserades frÄn början som lÄtskrivare och som sÄdan gjorde han ett styvt jobb. Men att som lÄtskrivare ocksÄ fÄ eget skivkontrakt var inte alla förunnat. JÀmfört med i dag dÄ eget material att spela in nÀst intill Àr en begÀrd sjÀlvklarhet.

Willie Nelson fick efter nĂ„gra Ă„r pĂ„ Liberty skivkontrakt 1965 med RCA, dĂ„ ett mĂ€ktigt countrybolag. Första RCA-plattan blev »Country Willie his own songs«, den sista »The Willie way« kom 1972.

RCA-ansvarig pÄ countrysidan var Chet Atkins, gitarrist, perfektionist, med stor förmÄga att finna nya artister. Men kanske inte sÄ lÀtt att diskutera med. Willie Nelson spelade in och spelade in, tiden var ju den att det gavs ut massor med LP och singlar, sÄ en countryartister kunde ibland göra fyra album per Är.

LP-omslagens design var ocksĂ„ de av snabbkaraktĂ€r, pĂ„ annat sĂ€tt kan inte bilden pĂ„ »Good times« av den golfspelande Willie Nelson tolkas.

Chet Atkins eller Felton Jarvis var oftast de som producerade. Först in med artisten och en grupp studiomusiker och nÀr det var klart, pÄ med strÄk- och körtillÀgg.

»Naked Willie« skulle kunna kallas artistens uppgörelse med de hĂ€r inspelningar. De 17 spĂ„r vi hör Ă€r nĂ€mligen befriade frĂ„n det som lades till i efterhand. Jag anvĂ€nder ordet befriade, för det var det ord som nĂ€stan skrev sig sjĂ€lvt och det Ă€r ju sĂ„ vi uppfostrats att se pĂ„ förhĂ„llandet.

De hĂ€r 17 spĂ„ren Ă€r den Willie jag vill höra. Åtminstone nu. Hur inspelningarna lĂ€t nĂ€r de gavs ut pĂ„ 1960-talet har jag liten möjlighet att uttala mig om. DĂ„ var en Willie Nelson-LP inget jag prioriterade, senare har jag likt sĂ„ mĂ„nga andra hakat upp mig pĂ„ »Red headed stranger« och det kommande laglöshet-tramset.

Hade Chet Atkins varit i livet - han dog 2001 - hade kanske den hÀr plattan inte kunnats ge ut. Den hade kunnat tolkas som ett rejÀlt misstroende. Men lika mycket kan utgivningen nu ocksÄ tolkas som att skivindustrin endast Àr fortsatt kommersiell. Nu gör man narr av tidigare epokers villkor, allt för att dra in nÄgra fÄ dollar mer.

/Frank Östergren

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.