Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
James, Steve
Short Blue Stories
(Hobemian)

Steve James gjorde tre fina skivor för Antone’s i mitten av nittiotalet, som placerade honom i frontlinjen bland samtida akustiska bluesgitarrister. En del av det materialet samlades pĂ„ en samlingsskiva, och sedan har det kommit ytterligare fem skivor. Men dĂ€r tappade jag kontakten med Steve James utgivning. Nu kommer »Short Blue Stories« som en pĂ„minnelse om vad jag missat, eller som en förebrĂ„else för att jag missat en massa skivor med honom.

Ty Steve James Àr en utsökt musiker. Han behÀrskar de flesta stilar i folk- och countrybluesens traditioner. Han spelar gÀrna slide, men ocksÄ mandolin, bÄde med och utan slide. Men det handlar aldrig om traditionsinventering för inventeringens egen skull, utan om i allra högsta grad levande musik. Det har ingen betydelse om Steve James letar i den klassiska bluesens och folksÄngens standardrepertoar eller skriver eget, hans framföranden prÀglas av bÄde vÀrme, virtuositet och en genomreflekterad kÀnsla för materialets möjligheter.

Fast jag undrar över »Birmingham Blues«, som Steve James tillskriver sin egen penna. Nog lÄter det en del »Banks of the Ohio« över den. LÄt ott kalla det levande traditionsförmedling.

En sÄdan handlar det ocksÄ om nÀr Steve James tolkar »Judge Harsh Blues« av Furry Lewis och Frank Hutchisons »Worried Blues«. Det gÀller ocksÄ hans version av »Factory Girl«, som i sin avspÀnda expressivitet vida överglÀnser Stones original. I övrigt dominerar originalmaterial, men det ingÄr i en organisk helhet, eller en levande dialog, med det Àldre materialet.

Steve James framför allt solo utom »Birmingham Blues« och »The Right Thing To Do«, som Ă€r duetter med Del Rey. Allt Ă€r suverĂ€nt, en nog sĂ„ effektiv förebrĂ„else för att jag missat en massa skivor med Steve James sedan han övergav Antone’s, eller sedan han övergavs av Clifford Antone.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.