Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Case, Neko
Middle Cyclone
(Anti-/BAM)

»Middle Cyclone« är Neko Cases första studioskiva på tre år. Den är tematiskt sammanhållen med texter som på skilda sätt kretsar kring naturen och naturfenomen, både i egen rätt och som metafor för människors avskurenhet både från naturen och från varandra. Neko Cases egna melodier är både neutrala och bärkraftiga, tydligt profilerade men också instrument för de stämningar och idéer som lyriken tolkar.

Neko Cases eget band utgör en kärna, men gäster som Garth Hudson, Steve Berlin och Sarah Harman bidrar till det fint varierade musikaliska intrycket. Och så har vi förstås Neko Cases röst. Den är unik i sin kombination av folksångerskans klarhet, countrysångerskans intensitet och då och då en lätt improvisatorisk jazznonchalans som ytterligare fördjupar det vokala uttrycket.

Men vilket läge Neko Case än väljer, skapar hon en intensivt förtätad närvaro, där varje känsla tycks ligga naken framför lyssnaren. Sången får en närmast taktil lyster, vilket fint understryks av en ljudbild där instrumenten ligger ödsligt frilagda från varandra, lika nakna som de känslor som Neko Cases utsökta röst manar fram hos lyssnaren. »Middle Cyclone« bildar en noga strukturerad helhet där varje del meningsfullt fogas in i ett aktvit samspel, där inte en enda detalj är överflödig eller blott tom dekoration.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.