Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Spillane, Jan
Thinking out loud
(Wassaw Sound Records)

Förra sommaren var det ett antal rootsy-gubbar avståndsförälskade i Becky Schlegel och hennes »For all the world the see«. Till och med en dubbelanmälan lades ut, mina grammatiska irrfärder ställda mot Eriksson, Magnus, och hans musikakademiska analys. Motpolerna till trots, det var två olika sätt att skriva att vi gillade plattan - och - artisten.

Samma rusning är det inte till Jan Spillane. Ännu!

»Thinking out lound« är hennes fjärde CD och en CD med samma vuxna erfarna tyngd och målsättning som »For all the world to see«.

Ska vi tala fack placerar jag Jan Spillane i, nej, ordet vuxencountry finns ju inte. Men om vi översätter det där vi slentriant kallar vuxenpop, då gör Jan Spillane vuxencountry. Inte Nashville, inte alternativt, mer då folkcountry med bluegrassinslag, en hel del västkustvälljud och lite blues och lite gospelballad. En mycket modern nutida amerikansk folkmusik, ungefär.

Mycket det där och kanske blir ni inte ett dugg klokare, men hoppas jag nyfikna.

Eller tar nyfiken stopp om jag skriver Gud. Jann Spillane talar öppet i sina texter om sin tro, om att det behövs andra värden än kontokortskredit och konsumtion. Dock, alltid detta ursäktande dock, är det inga pamflettexter, med något undantag inget moraliskt hyttande inger. Utan kärleksförklaringar till livet, till naturen, till hemmet, till vänner, till familj.

Jan Spillanes texter har en närhet till det hon skriver om, där himlen inte bara är den ovanför oss utan också att runt omkring oss finns himlar, platser och människor vi borde värna och vårda innan det är för sent.

Yrkesmässigt har Jan Spillane mycket att skriva om sin CV. Flera utmärkelser, från hennes skrivarverkstad har låtar kommit som andra haft framgång med. Men biografins stöd är inte nödvändig, »Thinking out loud« talar för sig själv på ett mycket behagligt musikspåk.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.