Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Wilmer X
13 vÄningar Upp
(Amigo)

»Det handlade inte om musik, det var ett attentat«
(Jalle Lorensson i Feber nr. 3 gÀllande Wilmer Pitts första spelning)

Sitter och blÀddrar i sista numret av fanzinet Feber, lÀser vad som mÄste vara den bÀsta kartlÀggningen av Wilmer X, och inser att jag faktiskt gillar »13 vÄningar Upp« ganska mycket.

För Ni förstĂ„r, jag har egentligen inget sĂ€rskilt förhĂ„llande till Wilmer X. Minns att jag för ett par Ă„r sedan hatade »Teknikens Under« sĂ„ mycket att min dĂ„varande flickvĂ€n fick överta skivan. Att jag tyckte att den dĂ€r stenen – eller vad det nu Ă€r –mitt bland husen som Ă€r Pildamsskolan stĂ€ndigt var i vĂ€gen mitt sista gymnasieĂ„r.

Bara för cirka ett halvÄr sedan var min Äsikt att Wilmer X var ett band som i stort sÀtt alltid fungerar i teorin men aldrig i praktiken. Men allt Àr inte negativt: Nisse Hellberg Àr ju trots allt en mÀstare pÄ att fÄ till lÄttitlar och nÄgra av Wilmers tidiga lÄtar tilltalar och charmar mig allt som oftast.

SÄ nÀr frÄgan om jag ville recensera »13 vÄningar upp« kom, kunde jag sjÀlvklart inte tacka nej. Nyfikenheten var för stor. Mest inför albumet men Àven om gruppens decimering skulle hjÀlpa eller stjÀlpa bandet. Mer om det kan Ni lÀsa hÀr pÄ Rootsy i Lennart Perssons intervju med Nisse Hellberg. Min Äsikt Àr att Wilmer X Àr bÀttre Àn nÄgonsin tidigare.

»13 vÄningar upp« handlar om musik och Àr samtidigt ett attentat mot det saggiga Wilmer X; ett band som Äker pÄ RocktÄg och spelar efter musikbranschens regler. 2005 Ärs Wilmer X har dÀremot gÄtt tillbaka till ruta ett, övertygar med stil och förvÄnar genom att vara sÄ fullstÀndigt sjÀlvklara. För sÄ hÀr ska bandet alltid lÄta. Bara en sÄn sak som att Hellberg direkt sÀtter tonen för resten av albumet i den drivna »Blinds mans bluff« nÀr hans sÄng klingar av coolhet genom hela lÄten. DÄ »Fem Ett Fem« dÀrefter höjer tempot ett snÀpp i ett rus som speglar texten pÄ ett alldeles strÄlande sÀtt Àr det i stort sÀtt omöjligt att inte vilja fortsÀtta lyssna.

Intensiteten fortsÀtter i »Han mÄste ut ur mitt liv« och »Tror du udda Àr jÀmnt«. »A till B« Àr Àven den ett bevis pÄ att bandet rullar framÄt utan att det gÄr att höra en knappnÄl falla.
Det som förvÄnar mig Àr Hellbergs oerhört starka textförfattande: en komposition som »Tar tillbaka mitt namn igen« Àr visserligen bra, men lyfter avsevÀrt i och med textens giltighet i en kÀnsla som alla upplever, gammal som ung. Betraktelsen över kÀrleken rÀddar »Stackars Valentin« och »God god lust« överlever gallringen mycket tack vare den charmoffensiv av humor samt de djupare spÄr av misÀr som texten faktiskt innehÄller.

Dock finns det bara tvĂ„ lĂ„tar pĂ„ »13 vĂ„ningar upp« som jag stĂ€ndigt Ă„terkommer till, som trollbinder och som sammanfattar vad jag tror Ă€r Nisse Hellbergs vision av hur musikens arv ska förvaltas. För bĂ„de »Öga mot öga« och »DĂ€mma upp alla floder« Ă€r onekligen tvĂ„ av de största soullĂ„tar som Hellberg skrivit. Innerlighet och Ă€rlighet strömmar ut ur högtalarna, musik och text sammanfogas till en bĂ€rande helhet som inte kan rasera. Just pĂ„ dessa tvĂ„ kompositioner lĂ„ter bandet Ă€ven sĂ„ samspelta att jag förestĂ€ller mig att de endast spelar för varandra i replokalen, drivna av en gemensam kĂ€rlek till musiken.
FrĂ„n olika perspektiv, men lika personligt, behandlas Hellberg kĂ€rlek i lĂ„tarnas texter. »Öga mot öga« talar erfarenhetens sprĂ„k utan och innan:

Vi lovade kÀrlek i nöd och lust
Alltid det ena eller andra
Vi har fullt upp


Textens kamp mellan ytterligheterna intensifieras, som om det inte redan vore nog, dÀrutöver skickligt med Lorenssons munspel.

»DÀmma upp alla floder« utgÄr dÀremot ifrÄn en lÀngtan efter kÀrlek och en förmÄga att ge allt, precis allt för den som bÀr epitetet Àlskling. Hellberg sjunger hÀr med en glödande vilja att kommunicera; den orubbliga övertygelsen som endast existerar nÀr man menar precis det man sÀger bÀr fram varje enskilt ord. Och det Àr sÄ vackert:

Spelar sin orgel
Och hoppas hans budskap ska nÄ fram
Det finns inget annat sÀtt
Kan bara ge dig allt jag har
Det finns bara ett enda sÀtt
SÄ stanna och se sÄ ska jag
DĂ€mma upp alla floder
Flytta alla berg
Pressa ut saltet ur havet
Och ge varenda droppe Ă„t dig


För Wilmer X Ă€r »Öga mot öga« och »DĂ€mma upp alla floder« de pusselbitar som tidigare saknats: tvĂ„ kompositioner som uttrycker allt man egentligen vill sĂ€ga men som man Ă€r för feg för att fĂ„ ur sig.


/Mattias Bergqvist


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.