Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Aiken, Mike
Hula Girl Highway
(Aspirion)

Ibland fÄr man av en hÀndelse höra en röst som man inte visste fanns.

Mike Aiken Àr, för mig, en sÄdan röst. Jag hade aldrig hört talas om honom för bara ett par veckor sedan. Ingen hade nÀmnt hans namn för mig, ingen verkar har skrivit om honom, i alla fall inte i de media som jag spanar i. Ingen har spelat hans plattor nÀr jag har varit i nÀrheten och naturligtvis har han aldrig synts pÄ TV.

Men sĂ„ sitter jag dĂ€r plötsligt med en CD som heter »Hula Girl Highway« och jag blir vĂ€l inte direkt hĂ€nförd. Men i alla nyfiken.

Mike Aiken sorteras antagligen, i den mÄn hans plattor finns i svenska butiker, i facken för country, folk eller americana. Men han Àr inte sjÀlvskriven i nÄgot av dem, för han glider liksom runt och nafsar lite hÀr och lite dÀr.

Som countryartist, om det nu Àr det han vill vara, mÄste han vara unik. CountrystjÀrnor vill ofta odla bilder av sig sjÀlva med ökendamm pÄ hatten, prÀriegrÀs under bootsen och med eldflugor som enda sÀllskap, förutom hÀsten, svÀrmande runt en falnande lÀgerbrasa i vildmarken. Om man inte Àr den sortens countrystjÀrna som har flyttat in till the city och kör omkring i en öppen Porsche i full westerndress.

Mike Aiken placerar sig helt utanför schablonerna.

Han bor pÄ en slags bÄt och kallar sig sailor. Jag vet inte vad en 42-foot Cutter Àr för nÄgot, men bor man pÄ en sÄdan mÄste man omge sig med vatten. Och varken hav eller stora sjöar brukar förknippas med country.

Detta ger Mike Aiken en egen stil, vÄgar jag pÄstÄ. Visserligen kan man spÄra lite Ry Cooder hÀr och lite John Prine dÀr, men totalt sett mixar och blandar Aiken utformningen av sina lÄtar sÄ att de bildar ett eget musikaliskt kollage som förmodligen kommer frÄn hjÀrtat och ger de berÀttelser han vill förmedla i sina sÄnger. SÄ jag Àr nyfiken pÄ honom, nu nÀr jag vet att han finns.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.