Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Southside Johnny
The New Jersey Collection (3 CD)
(Evangeline/Border)

Förra året kom Southside Johnny med “Grapefruit Moon”, en platta med enbart Tom Waits-tolkningar. Fast Waits som han aldrig hörts förr, med sugande blås, skogar av violiner, kåta saxar och en Southside i toppform. Kritikerna var extatiska, men själv fastnade jag aldrig riktigt. Nånstans var det lite för polerat, lite för uttänkt.

Det fanns ingenting av den röjiga baratmosfären på Asbury Jukes två-tre första skivor. Så icke med de tre CD som föregick ”Grapefruit Moon” och som Border nu släpper i Sverige.

Här finns fröet till Waits plattan i en bluesdränkt tolkning av ”Gin-Soaked Blues”, men också all svett, ett vrålande ös från en blåssektion ledd av den oförliknelige trombonisten Rickard ”La Bamba” Rosenberg, ormande gitarrer och sorgset ylande munspel från Southside själv.

Måste jag välja lägger jag lite extra poäng på den bluesigare ”Messing With the Blues”, där titellåten hör till höjdpunkterna tillsammans voodoo-slinkiga ”Satan´s Shoes” som är som skräddarsydd för skofetischisten Willy de Ville. Percy Mayfields svarta ”The River´s Invitation” görs med återhållen känsla och fantastisk sång av Southside.

Men då skulle jag förstås missa både fina ”You´re My Girl”, den tex-mex-färgade ”When Rita Leaves” och sorgliga men sanna ”Don´t Call Me Baby” från ”Into the Harbour”.

För att inte tala om ”Passion Street”, Frankie Millers soulrysare ”Gladly Go Blind” och Alfredo Escavedos fina ”Tired Skin” från mellanplattan ”Going To Jukesville”.

Som tur är ligger alla tre plattorna i samma förpackning. Så det är bara att köpa!

Festen kan börja!

/Christer Olsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.