Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Jones, Diana
Better times will come
(Proper/Bonnier Amigo)

SÀkerligen finns det de av er som inte klarar Iris DeMentŽs röst, hur mycket Àn ni fÄr er förklarat att det dÀr Àr en riktig countryröst.

Vad det nu Ă€r, ungefĂ€r som nĂ€r fotbollskommentatorna sĂ€ger att nĂ„gon spelar en »bra boll«.

För det kan vÀl inte vara sÄ att en bra boll Àr en bra boll för att den Àr rund, annars Àr det ju inte en rund boll?

Tycker ni att det hÀr var en lÄng vÀg för att komma dit jag vill?

Ni har rÀtt!

För jag har svÄrt att förklara vad det Àr med Diana Jones röst. Mörk, men inte dov. Inte hes, inte ljuv, inte Àrrad, inte nasal och absolut inte ljuv.

Den Àr - brun. För om en fÀrg kan vara en röst sÄ Àr Diana Jones röst brunfÀrgad, pÄ grÀnsen till de mörka, till det förföriskt lockande, det som fÄr mig som lyssnare att stanna upp, bli fÄngad, fascinerad och det utan att veta varför.

SĂ„ det finns sĂ€ker de av er som inte klarar hennes röst och jag skulle nog inte göra det heller om hon sjöng nĂ„got annat Ă€n den folklika urcountry hon gör pĂ„ »Better times will come«.

Det Àr hennes fjÀrde album ensam, det Àr hennes mest countryfÀrgade och det Àr definitivt ett album som Àr tradionsbÀrare. Musiken Àr i utförande och instrumentering en nutida bro till den musik vi förknippar vid vit ur-americana, Appalacker. Texterna balanser skillingtryckets berÀttande med den knutna nÀvens kraft.

Rösten, jo, jag mÄste ocksÄ skriva att trots hennes rötter i östra Tennesee Àr den mer engelsk i tonfall Àn amerikansk. Kanske Àr det dÀrför jag i mitt inre vid lyssning fÄr visioner av krÀngande irlÀndska emigrantskepp, grupper av mÀnniskor som frÄn klippor tittar ut över vitskummande hav, av kÀrvt fattigliv dÀr framtiden finns pÄ annan plats.

Diana Jones har fÄtt massor med lovord, jÀmförs med Gillian Welch, linjer dras till Carter Family, hon Àr pÄ vÀg att ha sitt namn överst pÄ folkfestivalernas affischer.

Ska jag gnÀlla pÄ nÄgot Àr det inte pÄ henne, utan skivbolaget som satt texten i det medföljande CD-hÀften pÄ liten olÀslig stil pÄ fÀrgad botten. Fast det Àr klart, nyansen Àr brun.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.