Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Shaw Taylor, Joanne
White Sugar
(Ruf/Soundcarrier/BAM)

Den unga brittiska bluessÄngerskan och gitarristen Joanne Shaw Taylor debuterar med albumet »White Sugar«. Hon har spelat in skivan i Memphis tillsammans med inhemska rytmsektionen David Smith och Steve Potts, som driver pÄ effektivt men ocksÄ lÄter Joanne Shaw Taylors gitarr flöda i ett öppnare rytmiskt rum.

FrÀmst Àr det ocksÄ gitarrspelet som ger musiken tydlig profil. Joanne Shaw Taylor spelar med skÀrpa, tekniskt och stilmÀssigt varierat. Hon vilar gÀrna pÄ tonen i ett tungt sustain, vÀxlar mellan eftertÀnksamt dröjande tempon och snabba tonkaskader i ett organiskt uttryck dÀr varenda ton tycks noga utmejslad i ett intuitivt och absolut samförstÄnd musikerna emellan. Som gitarrist utstrÄlar Joanne Shaw Taylor övertygelse och trygg förvissning att hon inget har att bevisa i tekniskt avseende; och det pÄ sin debutskiva.

Hon Àr inte lika profilerad som sÄngerska. Rösten ligger ofta inbÀddad i det instrumentala. Joanne Shaw Taylor sjunger inte till triokomp. Rösten blir Ànnu ett instrument, en integrerad aspekt av musiken. Det ger ett mÄngfasetterat och rikt nyanserat utryck, en musikalisk form som aldrig stöpts fÀrdig utan befinner sig i ovabruten rörelse. »White Sugar« Àr en av de bÀsta bluesdebuter jag hört pÄ mycket lÀnge.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.