Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Newman, A.C.
Get Guilty
(Matador)

Ibland kan det vara skönt att lyssna på en dos powerpop och speciellt när det är så här bra. Till vardags är Carl Newman chefsideolog för popkollektivet The New Pornographers, men han har nu tagit sig lite tid och gett ut sitt andra soloalbum.

Det välkomnar jag, för jag tycker att han är bäst på egen hand när han inte behöver dela utrymmet med andra. Carl Newman bevisade det med sitt debutalbum »The Slow Wonder« från 2004 som var ett riktigt fyrverkeri av smarta popmelodier.

Nya plattan »Get Guilty« lär inte göra tidigare beundrare av hans låtskrivarkonst besvikna. Precis som förut kan man höra ekon från bl.a. The Move, The Kinks och Andy Partridge. Och sämre förebilder kan man ju ha, men det blir inte det minsta dammigt för Carl Newman lyckas få musiken att låta angelägen, även i det musikaliska klimat som råder nu.

Jag är svag för den här typen av pop, där melodierna inte tar den spikraka vägen till hjärtat, utan man får ge dem lite tid. Men när de väl etsat sig fast går det inte att sluta lyssna och det är bara att konstatera att Carl Newman är en låtsmed utöver det vanliga. För över hela »Get Guilty« lyckas han hålla intresset vid liv med en energi och variation i låtmaterialet som firar stora triumfer. Med sin musik får Carl Newman tillvaron att se lite ljusare ut och få mig att längta till våren.

/Johan Annetorp

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.