Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Orbison, Roy
The soul of rock and roll
(Columbia/Legacy)

Förra Ă„ret var de snygga boxarnas Ă„r. Återutgivningar bĂ„de med snygg design och – viktigast givetvis – ett innehĂ„ll med mersmak.
Roy Orbison inget undantag. Trots att det mesta pĂ„ boxens fyra CD-skivor finns ute omförpackat mĂ„nga gĂ„nger om trots lockbetet med ett antal mycket nĂ€st intill omöjliga att skaffa tidiga singlar, plus nĂ„gra spĂ„r outgivet – nĂ„gon kĂ€nsla av att bli lurad infinner sig aldrig. Det Ă€r sĂ„ man vĂ„gar sig pĂ„ att skriva att det Ă€r en karriĂ€rsammanstĂ€llning gjord med vördnad.
Kanske för att det Àr Barbara Orbison, hans Ànka, som haft sin hand över projektet. SÄdana hÀr familjerepriser kan som bekant ibland kantra över av attityden att det gÀller att dra in sin mycket som möjligt till dödsboet och dÄ spelar det inget roll vad för ofullstÀndigt som hittats i bandarkivet.

Att skriva en sedvanlig recension av den hĂ€r typen av utgĂ„va lĂ„ter sig sĂ€llan göras, omfĂ„nget Ă€r för stort, för mĂ„nga detaljer ska synas. Mer blir det en beskrivning av boxen och hur musiken satts samman och hur den presenteras. Hur musiken lĂ„ter Ă€r vi bekanta med, mestadels och det som Ă€r föga tidigare hört har mestadels nĂ€st intill akademiskt intresse. Som de tidiga inspelningarna med grupperna Teen Kings och Wink Westerners, det Ă€r rockÂŽnÂŽ roll arkeologi bara för supersamlarna och hĂ„rdfansen. SjĂ€lvklart man man skriva att ”nog anas det en blivande stjĂ€rna” och liknande, men sĂ„dant Ă€r lĂ€tt att göra med facit.

De fyra CD-skivorna greppar vardera sitt Ärtionde. 1950-talet med skivbolaget Sun som avstamp, 1960-talet med de riktigt stora hitsen, 1970-talets förnyelseförsök samt Äterkomsten pÄ 1980.
Om innehĂ„llet pĂ„ de tvĂ„ första delarna mestadels Ă€r bekant, finns pĂ„ trean och fyran musik som till en del hĂ„llts i det fördolda. En stor del av skivorna pĂ„ 1970-talet var inspelade Ă„rtiondet innan, mycket gavs ut pĂ„ nytt. HĂ€r finns titelspĂ„ret frĂ„n ”The fastest guitar alive”, den enda spelfilm Roy Orbison medverkade i, hĂ€r finns demon till den egenskrivna ”Precious” och en version frĂ„n 1972 av ”Land of the 100 dances”, bland annat.

1980-talet var Ă„terkomstens Ă„rtionde och hur sĂ„dant sker, ja det kan inte ens musikindustrin förklara. För mĂ„nga blev ocksĂ„ utgĂ„vorna dĂ„ en första kontakt med Roy Orbison, som ”In dreams” som hördes filmen ”Blue velvet” igenom. Givetvis gruppen Traveling Wilburys och ett antal soloplattor dĂ€r producenten Jeffe LynneÂŽs ljudvĂ€gg var den exakta kostymeringen för en modern Roy Orbison. ELO:s operarock och Roy Orbisons vibrato.

Jag har lÀst fanrecensioner som sÀger att den hÀr samlingen Àr överlÀgsen det som specialförlaget Bear Family gett ut. Om det nu Àr sÄ, sjÀlv har jag ingen möjlighet att jÀmföra, Àr det ett mycket bra betyg. Fans Àr krÀsna, ska vara krÀsna och Bear Family Àr ett överkursbolag, sÄ det Àr vÀl bara att ta fasta pÄ rekommendationen.

Texten Àr tidigare publicerad i Hifi&Musik

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.