Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Sixpack Holiday
Songs From The Doghouse
(Sixpack records)

Musikaliskt skulle man ibland vÄga pÄstÄ att Sverige kunde vara en amerikansk delstat. Framför allt om man plockar fram exempel efter exempel pÄ svenska countryband som lÄter som om de har hemadress i nÄgon sydsydvÀstlig del av USA. Det finns t ex en hemsida pÄ nÀtet som handlar om svensk country och listan över artister och band Àr lÄng, trots att den saknar mÄnga tunga namn. Skivaktuella Sixpack Holiday till exempel.

6ph, som de sjÀlva ibland kallar sig, visar med sin andra CD att de skulle kunna tuta i vilken publik som helst, var som helst pÄ jorden, att de kommer frÄn nÄgon sydsydvÀstlig del av USA. NorrtÀlje lÄter inte ens hÀlften sÄ trovÀrdigt.

PĂ„ nya plattan »Songs From The Doghouse« fĂ„r vi ett knippe lĂ„tar, de allra flesta skrivna av basisten och bandets grundare Björn »Björne« Pettersson, lĂ„tar som alla passar varandra som vĂ€lslipade pusselbitar.

LĂ„tarnas karaktĂ€r och bandets sound ger en högst egen profil och gör Sixpack lĂ€tta att kĂ€nna igen. Exakt vad det Ă€r i deras ljudbild som ger dem detta sĂ€rdrag Ă€r svĂ„rt att peka pĂ„. Men de Ă€r fyra man som sjunger och de har inga vanliga dansbandsröster. Egentligen har de kanske inte nĂ„gon superstar nĂ€r det gĂ€ller sĂ„ngen. Ibland lĂ„ter det som pĂ„ vilken firmafest om helst – d v s vanligt. De lĂ„ter som folk i allmĂ€nhet gör. Men det gör ingenting, tvĂ€rtom. De fĂ„r helt enkelt en egen nisch och blir, som sagt, lĂ€tta att kĂ€nna igen. De lĂ„ter lite speciellt ocksĂ„ i sĂ€ttet att spela sina lĂ„tar – de följer inte nĂ„gon tydlig mall, de smiter ivĂ€g pĂ„ egna smĂ„ utflykter i terrĂ€ngen, dĂ€r de flesta andra band skulle tveka att gĂ„ in. Det hĂ€r Ă€r ett band med integritet och sjĂ€lvmedvetenhet, som fĂ„r musiken att lĂ„ta som om den Ă€r en egen stil. Jag kan i alla fall inte komma pĂ„ vilka band som Ă€r deras förebilder.

Men de hÄller sig ÀndÄ inom sÀkra ramar och gÀstartisten pÄ bl a pedal steel, legenden Al Perkins, som har spelat med precis alla, har inga svÄrigheter att smÀlta in. Han gör ett sÀkert jobb, precis som man kan förvÀnta sig.

Det Àr en annan Björn Pettersson som har producerat, nÀmligen Willy Clay Bands duktige instrumentalist och sÄngare. Ingen skulle förmodligen kunna göra jobbet bÀttre. Det Àr en ovanligt lyckad och behaglig platta, den hÀr!

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.