Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Bjurman
Fogerty Files
(POE Productions)

I sin nya roman »Fru Sorgedahls vackra vita armar«, en av hans allra vackraste romaner, visar Lars Gustafsson Àn en gÄng sitt mÀsterskap i konsten att hantera ett ansprÄkslöst adverb. Det rÀcker med ett sÄdant för att vi skall se det vi alltid tagit för givet, det sjÀlvklara, pÄ ett nytt sÀtt, liksom genomlyst.

Det sker bland annat i ett avsnitt om hur berÀttarjaget och hans tonÄrskumpaner i det tidiga femtiotalets VÀsterÄs tog sin tillflykt till ett pannrum. DÀr kunde de vÀlta vuxenvÀrldens egendomliga krav över Ànda. I stÀllet för att traggla lÀxor, diskuterade de tonÄrspojkens vÀsentliga frÄgor, alltsÄ sex och de logiska bevisen mot Guds existens.

Om denna bokstavligen mörka tillvaro, som vi med ett gustafssonskt ord mÄste anta var »lycklig«, skriver Lars Gustafsson: »Vi tyckte faktiskt mer om att samtala«

De flesta av oss minns nog att samtalen, bÄde de inbillade och de faktiskt djupa, med jÀmnÄriga compadres gav mer Àn skolan. Det Àr sjÀvklart, men med det strategiskt inputtade satsadverbet »faktiskt« drar Gustafsson en egendomlighetens slöja övet det givna. Han upphÀver inte sjÀlvklarheten, men i stÀllet för att ta det givna för givet fÄr han oss att tydligare se just sjÀlvklarheten, inte blott det sjÀlvklara.

PÄ ett annat stÀlle i romanen drar Gustafsson en liknande egendomlighetens slöja över den sjÀlvklara erfarenheten att Ären passerar allt snabbare ju Àldre vi blir: »Det gÄr sÄ egendomligt fort att bli gammal«.

LÀsaren stannar till, javisst Àr det pÄ det sÀttet. Med det kanske inte fullt sÄ ansprÄklösa adverbet »egendomligt«, ett annat av Lars Gustafssons favoritord, tvingar han oss att stanna till inför det givna, inför upplevelsen att Ären gÄr fortare. Kanske rymmer passagen rentav en moralisk uppfordran. LÄt inte Ären blott passera. LÄt oss dröja i ögonblicket, lÄt oss stanna tiden och dröja i den momentana lyckoförnimmelsen. Den faustiska drömmen Àr naturligtvis illusorisk, men det innebÀr inte att vi skall ge upp den.

Dessa bÄda passager kommer gÄng efter annan för mig, nÀr jag lyssnar pÄ Ola Bjurmans och Peter O Ekbergs skiva »Fogerty Files«. Den Àr utgiven under namnet »Bjurman«, men det Àr i allra högsta grad ett tvÄmansprojekt. Det ligger dessutom nÀra Peter O Ekbergs hobbyprojekt »Versions«, som hittills avsatt fjorton inspelningar och en mycket fin konsert pÄ S:t Gertruds i Malmö pÄ sensommaren: www.lira.se/article.asp?articleid=2294.

Attityden Àr densamma, att gÄ bakom, eller kanske snarare vid sidan av, tidigare inspelningar, att likt en jazzmusiker se lÄtarna som ett material att tolka, att arbeta med. I »Versions« handlar det om lÄtar frÄn sÄ skilda kÀllor som Elvis, Emile Ford, Dylan, Kinks, Badfinger. Kanske Àr det lÀttare att dÄ gÄ bakom lÄtarnas receptionshisoria, Àn nÀr det handlar om ett helt album med lÄtar av enbart en lÄtskrivare, lÄtar som dessutom nÀra förknippas med sin upphovsman.

Men det Àr sÄ Ekberg och Bjurman trÀnger bortom sjÀlvklarheten, allt det vi tog för givet. Det Àr dÄ som de pÄ ett egendomligt sÀtt dröjer i ögonblicket, i de förtÀtade, magiska och rentav benÄdade ögonblick som John Fogerty under Creedence-tiden hade sÄ brÄttom att komma förbi. Jag tror inte han hastade genom sina lÄtar, för att han hade en av rockhistoriens trÀigaste rytmsektioner bakom sig. Det höga tempot, och det ofta massiva trycket, i musiken handlade nog mer om den unge mannens rastlöshet. Tiden behövde inte hejdas, den skall drivas pÄ.

PĂ„ »Fogerty Files« gĂ€ller alltsĂ„ en helt annan tidsuppfattning. Redan det första spĂ„ret, »Travelin’ Band«, antyder riktningen. Den öppnas med en trumrytm och nĂ„gra dröjande dobrolinjer av Martin Tallström. Tempot Ă€r dock inte obönhörligt nerdraget. Ola Bjurman sjunger med en framĂ„lutad attityd, pĂ„driven av rytmsektionen och Olle Nybergs barrelhouse-piano. Men det Ă€r ocksĂ„ som om blĂ„sarnas dröjande riff och Tallströms dobro drar ner tempot. Det framĂ„tlutade stĂ„r mot det tillbakalutade, som om Bjurman och Ekberg med den första lĂ„ten vill skriva in sina Fogerty-tolkningar i en tempo- och attitydmĂ€ssig polaritet dĂ€r de tar fasta pĂ„ de faustiska möjligheter som ryms i John Fogertys lĂ„tskatt. Det innebĂ€r inte en distans mot Fogerty och Creedence Clearwater Revival. Det innebĂ€r att de gĂ„r bortom Creedence pĂ„ ett sĂ€tt som ocksĂ„ Ă„terför lĂ„tarna till det musikaliska tĂ€nkande som Fogerty som soloartist alltmer nĂ€rmat sig.

Det första, och allra vackraste exemplet, pĂ„ denna dröjandets estetik, fĂ„r vi i tredje spĂ„ret, »Long As I Can See the Light«. Även originalet prĂ€glas av sitt lĂ„ngsamma tempo, men Fogertys lite olyckliga soulcrooning skapar mer frenesi Ă€n intensitet. JĂ€mfört med versionen pĂ„ »Fogerty Files« Ă€r Creedences version nĂ€rmast en anabol chock. De sentida efter- och fullföljarna inleder med serena harmoniumackord, innan Ola Bjurman och Lena Malmborg möts i en duett sĂ„ spröd och innerligt vacker att jag tappar andan. Tallströms dobro, Ekbergs gitarr och varsamma blĂ„sartoner gör att musiken Ă€n starkare vilar i ögonblicket. Med en nĂ€rmast andlig förhöjning tar den fasta pĂ„ varenda möjlighet som döljs i lĂ„ten. HĂ€r finns ingen frenesi, blott absolut nĂ€rvaro och en magiskt förtĂ€tad intensitet.

DÄ kommer Ekbergs wah wah-intro i den efterföljande »Born On the Bayou« som en chock. Men den Àr skenbar. Ekberg ligger med sin wah wah-förvrÀngda ton i bakgrunden, som en stÀndigt interpunkterande och kommenterande duettpartner till Ola Bjurmans pratsÄng, som Tony Joe White pÄ den tiden han var bra.

Men med dessa attityder, vad hÀnder med en sÄng som »Down on the Corner«, nÀrmast sjÀlva inbegreppet av Creedences gladare svÀng? JodÄ, svÀnget finns kvar i Ekbergs och Bjurmans shuffle-version, men blueskÀnslan blir pÄtagligare, intensiteten inte lika öppen utan mer ÄterhÄllen, som om glÀdjen luttrats med de nÀrmare fyrtio Är som gÄtt sedan den första inspelningen.

PÄ »Fogerty Files« hÀrskar alltsÄ en dröjande och eftertÀnksam instÀllning, ett sökande efter det vi lite diffust kunde kalla för lÄtarnas vÀsen, deras innersta. Det innebÀr inte att Peter O Ekberg och Ola Bjurman korrigerar de tidigare versionerna, lksom jazzmusiker vrider de i stÀllet pÄ materialet för att finna de uttrycksmöjligheter som passar dem sjÀlva bÀst. Och det Àr en strÀvan som aldrig kan bli korrigerande, den bottnar alltid i ödmjukhet och respekt inför lÄtarna som material, som partitur och möjlighet, mer Àn som dogmvorden realitet.

Men ibland rör sig Ekberg och Bjurman bort frÄn sin egen strÀvan, till exempel i »Lodi«. Det finns ingen anledning att gÄ bortom Freddie Kings blueselegans eller Emmylou Harris finstÀmdhet. De slÀpper loss sig sjÀlva, Olle Nyberg och Mats Ronander i ett öppnare jam. Det ger en tillfÀllig tyngdpunktsförskjutning, men ocksÄ tydligare relief Ät skivans övergripande idé.

Och den beskrivs kanske allra bĂ€st av Bjurmans luttrade sĂ„ng i krigsprotesten »Have You Ever Seen the Rain« och hans nakna vĂ€djan i den avslutande »Who’ll Stop the Rain«. Det Ă€r sĂ„nger som tyvĂ€rr inte förlorat sin aktualitet, och Bjurman gör dem samtida pĂ„ ett sĂ€tt som pĂ„minner om Ry Cooders tolkning av »Rally ’Round the Flag« pĂ„ »Paradise and Lunch«.

»Fogerty Files« Àr en av de gÄngna Ärens bÀsta och mognaste rockskivor. Ola Bjurman Àr en utsökt bluessÄngare. Han sjunger med auktoritet och erfarenhet, med en röst som inte behöver bevisa nÄgonting. DÀr ryms de finaste kÀnslonyanser, inbÀddade i bluesens mest rÄbarkade uttryckskraft.

Och Peter O Ekberg stĂ„r för en av de gĂ„ngna Ă„rens mest glĂ€djande Ă„terkomster i svensk musik. Det har gĂ„tt ett kvarssekel, sedan han senast gav ut en skiva. Åren dĂ€remellan har han Ă€gnat Ă„t musik- och tv-produktion, dokumentĂ€rfilmande, tv-pedagogik och en eller annan spelning i Sverige och Austin. »Fogerty Files« bekrĂ€ftar att han fortfarande Ă€r en av norra Europas frĂ€msta rockgitarrister.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.