Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Midwest Beat, The
The Midwest Beat
(Dusty Medical)

Med Slades munterhet, Zombies precision och Mamas & Papas goes country pĂ„ kemiska substanser, ja, sĂ„ mĂ€rkligt lĂ„ter det stundtals om “Girl Gone West”, “J MansÂŽs Blues” och ”Crying Over You”. The Midwest Beat Ă€r fem snorungar frĂ„n Milwaukee, Wisconsin som fullstĂ€ndigt tar andan ur en!

Trots sin unga Ă„lder lĂ„ter det som om Midwest Beat redan hört allt av alla som sysslade med stĂ€msĂ„ng inom sextiotalets gigantiska beatscen. Det Ă€r frestande att nĂ€mna varje vokalt kunnigt popband man kĂ€nner till: Beatles, Zombies, Beach Boys, Hollies, Beau Brummels, Tremeloes, Byrds, Marmalade, Roulettes....var fĂ„r de annars allt ifrĂ„n? Är det kanske de friska vindarna frĂ„n Lake Michigan som syresĂ€tter hjĂ€rnan med sĂ„dan kraft?

Det hÀr Àr precis det jag vÀntat pÄ och lÀngtat efter. NÀr sextiotalet varit en stor influens för unga band har det nÀstan alltid varit garagegenren som attraherat. Ikoner som Sonics, Standells och Count Five har varit sjÀlvklara förebilder. Jag hade fullstÀndigt tappat tron pÄ att nÄgon lÀngre skulle intressera sig för, eller ens klara av, stÀmsÄng i beattraditionen.

Visst tÀndes det ett hopp nÀr jag hörde vokala storheter som The Magic Numbers debut-Cd, men redan vid skiva tvÄ hade jag tröttnat. Detsamma gÀller Fleet Foxes sjÀlvbetitlade album som börjar sÄ fint, men som i lÀngden har för mycket slÀktskap med folk och progg för att hÄlla mitt intresse vid liv.

Nu verkar Àntligen min vÀntan vara över. The Midwest Beat har gjort det. Och med bÄde bravur och ungdomlig frÀschör dessutom. Hittills bara som en dubbel-Ep i vinyl, men Herregud vad rÀtt det lÄter om de sex sÄngerna. Den hÀr kvintetten har helt frÀckt uppfunnit hjulet igen. Med övertygelse och ung energi fÄr de oss nÀstan att tro att det Àr första gÄngen som vi hör Merseybeat. Och jag köper det rakt av.

Det som skiljer Midwest Beat frÄn bÄde Magic Numbers och Fleet Foxes Àr den oförstÀllda lyckan över att lyckas. Och visst Àr det hissnade att sugas med i Midwest Beats omedelbara nÀrmande till sjÀlva kÀrnan i musiken: lusten, glÀdjen och entusiasmen!

Som alltid visar sig det enkla vara det svÄra. Jag kan inte lÄta bli att imponeras över hur Midwest Beat, utan tillstymmelse till nostalgi, lyckas förena dÄ och nu och dÀrigenom skapa en hyllning till en tid dÄ allt kÀndes möjligt och vars musik fortfarande förtjÀnar att tas pÄ största allvar.

/Per Magnusson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.