Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Tex, Joe
First On The Dial / Early Singles And Rare Gems
(Shout)

Efter tio år som scen- och skivartist var Joe Tex desillusionerad på grund av utebliven framgång. Om inte “Hold What You´ve Got” tagit honom till toppen 1965, hade Tex dragit sig tillbaka till bonnvischan i Texas.

Den som fick honom att avstå från att bli bonde var den entusiastiske och outtröttlige Buddy Killen. Musiker, förläggare och mannen som placerade skollärare Mae Boren Axtons “Heartbreak Hotel” hos Elvis. Hans övertygelse om Texs begåvning var så stor att han 1961 startade Dial Records enbart för att Joe Tex i lugn och ro skulle få utveckla sin särart. Fyra år och tio singlar senare tar han Tex till sin hemtrakts Alabama och i Rick Halls Fame Studios faller bitarna äntligen på plats.

På “First On The Dial” får vi alla inspelningar gjorda tillsammans med Buddy Killen fram till genombrottet. Tex är sig själv igen - efter att hos Johnny Vincents Ace Records under några år ägnat sig att imitera andra artister - och ligger här i startgroparna för att bli den Joe Tex som berör mig så mycket!

Tex var på rätt spår redan hos King Records 1955 - 1957. Inspelningarna för Ace under senare delen av femtiotalet bröt den utvecklingen och är bara en trevlig parentes i historien om Joe Tex. De första försöken för Dial tar vid där Kinginspelningarna slutade och vi får exempel på hur han fungerade inom olika stilarter. Doo wopballaden “One Giant Step” leder tankarna i riktning mot The Jive Fives mycket fina “My True Story” (1961) och en överlycklig Tex levererar teenbeatbagatellen “What Should I Do” med sådan glädje att framförandet kommer på direkt kollisionskurs med textens obeslutsamhet.

Vi får i “I Let Her Get Away“ (1962) prov på Texs mycket speciella förmåga att ömsom sjunga, ömsom tala fram en sång. En konstart han skulle komma att förädla och bli den absolut bäste på. Den gospelfärgade “Say Thank You” är ett uttryck för den förnöjsamhet som var Texs signum som textförfattare. Med “hopplösa” låttitlar som ”Be Kind To Old People”, ”Don´t Make Your Children Pay (For Your Mistakes)” och ”Build Your Love On A Solid Foundation” skulle han längre fram göra musik som uppmanade människor att vara hyggliga mot varandra och framför allt värna om det vi har.

Med “Hold What You´ve Got” hade Buddy Killen och Joe Tex till slut nått fram till den blandning av southern soul och countrysoul som skulle göra Joe Tex till en världsstjärna. Som bonusspår får vi den ovanliga singeln “I´ll Make Everyday Christmas (For My Woman) / Don´t Give Up” från 1967, där han är i toppform och med övertygelse ger oss sångaren, filosofen, humanisten och människan Joe Tex. Helhet blir långt mycket större än delarna tillsammans och jag älskar varje minut av det han lägger i mina öron!

/Per Magnusson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.