Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Walker, Sammy
Misfit scarecrow
(Ramseur Records)

Ingen var mer Dylan-lik och ingen var mer destinerad till att överta rollen som den amerikanske folksÄngare.

Men Sammy Walker hade svÄrt att kompromissa och stÀllde in sig i ledet av de kultförklarade.

Allt egentligen för en enda LP, »Blue ridge mountain skyway« frĂ„n 1977, en inspelning dĂ€r han vĂ€l vĂ„rdade sina Woody Guthire-intryck.

För det var som Guthrie-lĂ€rjunge han hade gjort sig ett namn, upptĂ€ckts av Phil Ochs, guidades till skivkontrakt med Folkways och senare med Warner, bolagen som gav ut »Blue ridge mountain skyway«.

Han var samma andas barn som John Prine och Steve Goodman och mÄnga fler, men dÀr dessa kompromissade och hade förmÄgan att svÀlja en förtret blev för Sammy Walker den kommersiella skivindustrin nÄgot att fly ifrÄn.

NÄgra fÄ Äterkomster har det blivit, bland annat en konsertupptagning med Woody Guthrie-sÄnger.

Men de har pĂ„ nĂ„got sĂ€tt inte rĂ€knats, de som talar om » Blue ridge mountain skyway« som en av de stora moderna folkinspelningarna har hela tiden nĂ€rt drömmen att en stenen ska rullas frĂ„n grottan och se, han Ă€r tillbaka i all sin glans.

»Misfit scarecrow« Ă€r en Ă„terkomst, den som vill höra introt till »Blue ridge mountain skyway« blir inte besviken. Men det Ă€r ocksĂ„ en platta nĂ„gra spĂ„r för lĂ„ng och trots sin ansprĂ„kslöshet i layout och ledsagande text en inspelning som tar sin nĂ€ring frĂ„n myten. Kanske har Sammy Walker lĂ„ngt om lĂ€nge insett att skivindustrin kan du aldrig besegra. För trots att plattan Ă€r pĂ„ egna villkor skymtar hĂ€r och var i texterna fram en aning bitterhet över att chansen togs fullt ut nĂ€r den en gĂ„ng gavs.

Att lyssna pĂ„ »Misfit scarecrow« utan att ha en relation till Sammy Walkers 1970-tal Ă€r omöjligt. Den hĂ€r texten jag skriver skulle bli helt annorlunda om jag aldrig hört talas om honom och Ă€nnu annorlunda om jag var en nya tids barn. Troligen skulle jag dĂ„ avfĂ€rda honom som gnĂ€llig gubbe.

Men vi som minns och ni som tror er minnas och ni som vill lĂ€ra, »Misfit scarecrow« Ă€r i sina bĂ€sta stunder en kraftfull inspelning, ett antal sĂ„nger dĂ€r nĂ€ven Ă€r knuten, dĂ€r farmaren Ă€r beronde av vĂ€dret och penningutlĂ„narnas vĂ€lvilja. Fortfarande vandrar Sammy Walker mot de karga bergen i fjĂ€rran och fortfarande Ă€r det en vandring hjĂ€rtat bultar allt rödare.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.