Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Smith, Gary Dean
No Liquor
(Egen etikett)

Gitarrister debatterades pÄ rootsy.nu-forumet för en tid sedan, om ni nu lÀste.

HĂ€r Ă€r en gitarrist till, en sĂ„dan dĂ€r spela-kul-gitarrist som direkt fĂ„r mig att tĂ€nka pĂ„ Dave Alvins »Border radio«.

NÄgon som nÀr han vÀxte upp lÄg vaken om nÀtterna och lÀt sig förföras av alla mÀrklig musik som kom i radionatten, frÄn stationer lÄngt borta.

Riktig sĂ„ verkar inte verkligheten vara, Gary Dean Smith vĂ€xte upp i Kalifornien och flyttade sedan till Arizona, till Pine Bluff. Vilket bara det ger americana-associationer sĂ„ det rĂ€cker för tio gamla nummer av No Depression. Flytten var inte sĂ„ dramatisk, det var förĂ€ldrarna som flyttade och den dĂ„ 14-Ă„rige Gary Dean hade bara att hĂ€nga med. Även om i sin fantasi nog ville ha det till att han gratisĂ„kte med ett godstĂ„g.

Tillbaka i Kalifornien började han spela i olika band, ett tag lÀste han jazzteori, men mest gillade han gitarrer och kÀrleken besvarades.

»No liquor« Ă€r hans första platta i eget namn, den Ă€r egenutgiven, nĂ„got som numera inte ska tas som bevis för att det Ă€r musik skivbolag ratat. Utan mer ett utslag av vĂ„r digitala tidsĂ„lder, gör sjĂ€lva en surfning in pĂ„ CDbaby och notera hur mĂ„nga plattor artisterna sjĂ€lva gör.

»No liquor« hĂ„ller till hĂ€lften, men den halva som Ă€r bra Ă€r riktigt njutbara. Inledande titelspĂ„ret, med aning av trĂ€skrock, sĂ„ blir det mjukcountry i »The gentle kind« och sĂ„ sydstatssoul modell Arthur Alexander i »Tumbledown«. DĂ€r Ă€r det helt efter boken, Gary Dean Smiths hesa röst, lite fet orgel (det Ă€r vĂ€l sĂ„ vi brukar skriva?), tjejkör och sugande melodi. DĂ€refter över till »Gonna be«, nĂ„got som faktiskt skulle passa för Amazing Rhythmes Aces, med flera överraskande bryggor i melodin.

NĂ„gra spĂ„r Ă€r trams, gitarrlek, men avslutande »Better days« med sin förnimmelse av tidig sydstatsrock, jo den hĂ€r killen har nog trots att lyssnat i natten pĂ„ »Border radio«.

CD:n, blir ni nyfikna, den kan skaffas frÄn nÀtbutiken CDbaby.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.