Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Loveless, Patty
Sleepless Nights
(Saguaro Road Records)

Patty Loveless Ă€r inte bara dagens största countrysĂ„ngerska, hon Ă€r ocksĂ„ en av alla tiders stora countryartister. Hon har kallats »the last coal-miner’s daughter of country music«, och hennes musik Ă€r ocksĂ„ genomsyrad bĂ„de av countryns traditioner och av dess klasserfarenhet. Patty Loveless föddes 1957 som Patricia Ramey. Hennes faster Ă€r mamma till Loretta Lynn och Crystal Gayle, och sjĂ€lv hörde hon sin far hosta sig till föds i stenlunga, kolgruvearbetarnas yrkessjukdom. Den appalachiska erfarenheten fĂ„r ocksĂ„ för nĂ€rvarande nĂ„got av sin överlĂ€gsna uttolkning i Patty Loveless musik och Tawni O’Dells romaner.

Som artist har Patty Loveless (hennes kongeniala efternamn Àr en förvrÀngning av Lovelace som hon hette i sitt första Àktenskap) sÀrklassigt förenat countryns traditioner med olika popmusikaliska uttryck, men alltid med countryn som den givna orienteringspunkten. Integriteten och rösten; fÄ Àr mÀktiga en sÄdan ödslig mountain twang som Patty Loveless, fylld av sorg, lÀngtan och erfarenhet. Patty Loveless Àr ocksÄ en sÀrklassig uttolkare av sÄnger bÄde av lÄtskrivare som Billy Joe Shaver och av Music Rows hitleverantörer. Vilken sÄng Patty Loveless Àn tolkar, blir den omisskÀnnligt hennes egen.

DÀrför blir det lite paradoxalt nÀr hon gör en coverskiva, »Sleepless Nights«. Men lÄt gÄ för att kalla det en coverskiva dÄ alla sÄngerna har centrala positioner i countrytraditionen och dessutom förknippas med ett eller flera av sina tidigare framföranden. PÄ sÄ sÀtt kan skivan Àven relateras till Patty Loveless mÀsterverk »Mountain Soul«, men dÀr bildade sÄngerna ett tematiskt sammanhang, en bild av Appalacherna. PÄ den nya skivan Àr det ljudbilden som hÄller samman musiken.

Patty Loveless framför sĂ„nger frĂ„n 1950- och 1960-talen, frĂ„n artister som George Jones, Hank Williams och Davis Sisters. I en del fall Ă€r det sĂ„nger som Ă€ven fĂ„tt senare förebildliga uttolkningar, som titelspĂ„ret och »That’s All It Took«. Men Patty Loveless gör samma sak som klanen Chambers olika konstellationer tagit för vana; hon övertrĂ€ffar Gram Parsons versioner. Och dĂ„ Ă€r »That’s All It Took« bland det bĂ€sta han spelade in.

Bland lĂ„tarna i övrigt: »He Thinks I Still Care«, »Crazy Arms«, »Color of the Blues«, »I Forgot More than You’ll Ever Know«, »Please Help Me I’m Falling«, »Cold, Cold Heart« och »There Goes My Everything«. Och i varenda en visar Patty Loveless att hon har ett sjĂ€lvklart förhĂ„llande till materialet. Det Ă€r som om hon inte ens behöver göra sĂ„ngerna till sina egna. De Ă€r hennes egna, det Ă€r inte mer med det.

Och som vanligt Àr den instrumentala inramningen förstklassig. Patty Loveless kompas av ett tÀtt band dÀr gitarrerna (Biff Watson, Emery Gordy Jr och Steve Gibson)och steel (Al Perkins och Pete Finney) dominerar ljudbilden i suverÀnt samspel med Deanie Richardsons fiol och mandolin. Den instrumentala bilden Àr rustik, musikerinsatserna pregnanta och slÀpigt följsamma. De Àr alltsÄ kongeniala med de innerliga och kÀnslomÀttade stÀmningarna i Patty Loveless sÄng.

Vad finns att tillÀgga? Allt och inget. Jag skulle kunna lÀgga ut Patty Loveless storhet i det oÀndliga. Hennes utsökta sÄng och absoluta stilintegritet gör henne unik, men jag nöjer mig med att upprepa det sjÀlvklara: Patty Loveless Àr en av alla tiders största countryartister. Hon har aldrig gjort ett svagt spÄr.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.