Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Fältskog, Agnetha
My Very Best
(Columbia)

Agnetha Fältskog har en av Sveriges bästa sångröster. I mina öron var hennes klara, distinkta röst inte bara en fjärdedel utan uppåt 50 procent av vad som gjorde ABBA till ABBA.

Men det började långt tidigare än så, t ex med hennes klassiska schlager »Tack för en underbar vanlig dag« (1975), »Så glad som dina ögon« (1972), »Om tårar vore guld« (1970) eller t o m »Jag var så kär» (ena sidan av debutsingeln 1967).

Agnetha Fälstkog var – och är – en svensk schlagersångerska, både när hon sjunger schlager och pop. Ja, hon är mer än så: en slags folkhemssångerska i traditionen efter, för att välja några, Ulla Billquist, Siw Malmkvist, Lill-Babs...

Och hör, denna hinna av sorg som finns i hennes röst, från de allra tidigaste inspelningarna över Björn Ulvaeus skilsmässotexter till ABBA-låtar – t ex «SOS» och «The Winner Takes It All» – och ända fram till hennes tolkningar av tonårspoplåtar som «When You Walk In The Room» (av Jackie DeShannon) från det – hittills, hoppas jag fortfarande – senaste soloalbumet.

Vilken tur och lycka att här finns i alla fall en annan låt, nämligen «Doktorn!», som uttrycker något helt annat. (Eller gör den ändå inte det?) I «Doktorn» är Agnetha så att säga överpilsk.

Det är som om sorgen söker henne, oavsett om hon själv skrivit sångtexten eller inte, om det är svensk låt eller en översatt utländsk.

«My Very Best« – vad betyder dubbelsamlingens titel? Vem valde låtarna, Agnetha eller skivbolaget?

Det är i alla fall inte riktigt »mina« låtar med Agnetha Fältskog. Jag hade gärna bytt ut duetterna med Tomas Ledin och Ola Håkansson mot ännu ett par spår från Agnethas senaste soloalbum.

Ja, jag vet ju att inte alla här på Rootsy håller med mig men jag envisas med att tycka att hennes tolkning av »Sealed With A Kiss« (hämtad från Bryan Hyland) är kort sagt fenomenal. Där lyckas hon förena kärlekens djupaste, mest sårbara smärta, från tonåren till vuxenlivet. Hon (be)visar att smärtan kan vara lika stor, nu som då, varsomhelst i livet och åldrarna.

För när man blir kär är man ju aldrig mer än 17 år... Men »Sealed With A Kiss« har alltså hamnat utanför den här dubbelsamlingen. Tyvärr.

Vilket inte hindrar att Agnetha Fältskog sjunger fantastiskt i vartenda spår: så klart och rart – och sorgset. För det är hon också: en svensk torchsinger.

/Bengt Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.