Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Lambchop
OH (Ohio)
(City Slang/BAM)

J. Willard Gibbs blev professor vid Yale 1871, en ansprĂ„kslös vetenskapsman som tillbringade större delen av sitt liv – förrutom tre Ă„r nĂ€r han studerade i Europa – mellan de tre kvarter dĂ€r hans hus och Yales campus lĂ„g. I genomsnitt deltog en student per termin pĂ„ hans kurser och under tio Ă„r tog han inte ut lön för sitt arbete.

Och han var smart: Albert Einsteins tankar om statisk mekanik, som publicerades i en rad avhandlingar i början av 1900-talet, hade den stillsamme Gibbs redan arbetat fram nÄgra Är tidigare, men utan att vÀsnas om sitt arbete. Det kanske allra mest fascinerande med Gibbs var att han anvÀnde ett eget teckensystem som de allra flesta ansÄg obegripligt, men bland anteckningarna fanns alltsÄ genialiska forskningsframsteg.

Lambchops frontfigur, Kurt Wagner, har en liknande ansprÄkslös framtoning; ett slags antites till den ofta alltför romantiserande och felaktiga bild av vad och hur en rockstjÀrna ska vara. Wagner Àr det stillsamma geniet, killen som arbetar i det tysta och presenterar sitt arbete för de som har intresset, utan att köra ner det i halsen pÄ de villiga. Och sÄ Àr det ju det dÀr med att Wagner slutade som golvlÀggare pÄ grund av sina dÄliga knÀn, inte för att musikkarriÀren började röra pÄ sig.

Samtidigt Àr Wagner det nav kring vilket Lambchop Àr byggt, en tanke som han först nu förlikat sig med. Kanske för att Lambchops kÀrntrupp numera Àr sju personer till skillnad frÄn det kompiskollektiv bandet började som. Inför »OH (Ohio)« turnerade Wagner solo för att lÄta lÄtarna finna sin form pÄ scen. Resultatet Àr bitvis det finaste som Lambchop lÀmnat ifrÄn sig sedan mÀsterverket »Is a woman«.

För Kurt Wagners röst, hans frasering och hans förmĂ„ga att hela tiden dölja nĂ„got ytterligare i varje ord handlar inte om bredd, djup eller teknisk kapacitet – det handlar om kĂ€nslor. Och som vanligt Ă€r jag svag för Wagners liiterĂ€ra förmĂ„ga och kunskap. Första singeln »Slipped dissolved and loosed« hĂ€mtar sin titel frĂ„n Shakespeares pjĂ€s »Troilus och Cressida«, dĂ€r Shakespeare nĂ„r cyniska och ironiska höjder genom att ifrĂ„gasĂ€tta bland annat kĂ€rleken som nĂ„got absolut. AlltsĂ„ helt i led med Wagners bĂ€sta lyrik.

Och albumets avslutning, den underbara »I believe in you«, vilket jag först trodde var en text av Wagner, men senare upptĂ€ckte var en gammal countrylĂ„t med Don Williams – precis sĂ„dant som jag inbillar mig att Wagner sjĂ€lv lyssnar pĂ„ – Àr bland det vackraste jag har hört.

/Mattias Bergqvist


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.