Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Hinojosa, Tish
Our Little Planet
(Continental Song City/Playground)

Det har gÄtt nÀstan fem Är sedan Tish Hinojosas förra studioskiva, »A Heart Wide Open«. Dessförinnan fÄr vi gÄ tillbaka till Är 2000 för en studioskiva, »Sign of Truth«. Ingen av dem hör till Tish Hinojosas bÀttre. Med tanke pÄ de rykten vi hört om hennes extrakurrikulÀra aktiviteter (jag har ingen aning om huruvida de Àr sanna) pÄ senare Är, hade jag inga sÀrskilt högt stÀllda förvÀntningar pÄ nya skivan »Our Little Planet«. Men den kvalar utan vidare in i kategorin »ÀlskvÀrda bagateller« för att lÄna litteraturforskaren Erland Lagerroths vackra formulering om »Röda rummet«.

DĂ€remot kvalar den inte in bland Tish Hinojosa bĂ€sta skivor, bland mĂ€sterverk som »Homeland«, »Culture Swing«, »Destiny’s Gate« och »Dreaming from the Labyrinth«, eller mer blygsamma men likvĂ€l fina insatser som demosamlingen »Taos to Tennessee« (som först bara gavs ut som kassett) och »Frontejas«.

PÄ »Our Little Planet« vill Tish Hinojosa Äterkalla stÀmningar frÄn den sextiotalscountry hon vÀxte upp med. Det handlar hela tiden om enkla, lika omedelbara som snabbt glömda melodier och lyrik som tolkar kÀrlekens irrvÀgar och countryns klasserfarenhet (Tish Hinojosas tvÄ centrala teman tillsammans med exilerfarenheten) frÄn mer eller mindre oskuldsfulla utgÄngspunkter.

Som sÄngerska har Tish Hinojosa kvar innerligheten i uttrycket, men det har ocksÄ smugit in en liten liten osÀkerhet i de övre delarna av registret. Den stör inte, den har ungefÀr samma konstnÀrliga och kÀnslomÀssiga verkan som den spruckna tonen hos Frank Sinatra, men samtidigt antyder den att Tish Hinojosa trots allt förlorat nÄgot av det som gjorde henne till en unik artist nÀr vi först talas om henne för tjugo Är sedan.

Men visst Àr »Our Little Planet« bra, en »ÀlskvÀrd bagatell«. Tish Hinojosas personliga uttryckskraft sÀtter sin prÀgel pÄ sÄngerna, och den luftiga produktionen Àr exemplariskt lyhörd. Den framhÀver enskildheterna i kompet, distinkta och betydelsebÀrande. Och kanske Àr det i dessa enskildheter som musiken fÄr sin tydligaste karaktÀr. Marvin Dykhuis suverÀna insatser pÄ strÀnginstrumenten, vÀl avvÀgda och maximalt smakfulla i sin varsamma virtuositet. Carrie Rodriguez fiol i »Mi Puebla«. Randy Glines munspel i den vackra »Roadsongs and Bygones« dÀr de nostalgiskt skimrande, personliga minnena och Tish Hinojosas principfasta populism ingÄr en sÀllsamt lycklig syntes. Greg Leisz steel och Chip Dolans dragspel bidrar ocksÄ till att höja nÄgra spÄr. I en sÄdan inramning lyckas till och med Dale Watson erövra nÄgot som liknar trovÀrdighet, med sin duettinsats i den flyktigt countryswingiga »Count Me In«.

Men, som sagt, lika flyktigt som omedelbart.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.