Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Fayssoux
Early
( Red Beet/Border)

Titeln är inte bara hämtad från hennes egna låt här på albumet utan blir samtidigt en självdistanserat ironisk passning. Emmylou Harris gamla körsångerska kan nämligen räkna ett ansenligt antal årsringar, åtminstone trettio, sedan hon för första gången lade sin röst på skiva.

”Early” är dock hennes senkomna solodebut. En sällsynt moget sådan. Och ett album, som ölreklamen säger, värt att vänta på.
Fayssoux McLean (fd Starling) rör sig här världsvant över stora delar av countryns spektra. Det handlar om hederlig gammelcountry, bonnagospel, väna ballader, traditionella amerikanska folksånger, lite bluegrass och en skvätt honky tonk. Allt framfört med en avväpnande naturlighet. Det är som om hon välkomnande öppnat dörren till sitt varma hem för oss en kall vinterkväll. Man kan nästan känna doften av nybakade bullar.

Som tack för gamla tider dyker förstås den silverhövdade före detta chefen upp med sin patenterade undersköna stämma. Cirkeln är liksom sluten.

Kanske kan vi tacka producenten Peter Cooper för det avslappnade soundet. En man som för övrigt även är en utmärkt musikjournalist såväl som en en alldeles lysande musiker (missa inte fjolårets ”Cautionary Tales”).

Kanske är det låtvalet. Rodney Crowells ”California Earthquake”, Paul Crafts ”Walking Home In the Rain”, Larry Murrays ”Bugler” (mest känd i The Byrds version) och hennes egna “I Know It’s Over” är bara några fina exempel.

Kanske handlar det om rösten; en klar, vackert patinerad stämma — besläktad med en mogen Loretta Lynn — som Emmylou Harris kallat ”one of my favorite voices”.
Kanhända har musikerna ett finger med i spelet (såklart de har!). Med namnkunniga instrumenthanterare som Brandon Turner, Ricky Scaggs och Lloyd Green kan ju inte mycket gå fel.

Men naturligtvis är det en kombination av allt ovan (och mer därtill) som gör Fayssoux McLeans debutalbum till ett så hjärtevärmande och njutbart album. En Nashvilleprodukt som påminner om att namnet på denna countrymusikens huvudstad, trots allt, fortfarande kan uttalas med respekt.

/Johan Kronquist

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.