Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Miss Leslie
Between the whiskey and the wine
(Zero Label Records)

Dean Martin sjöng om Houston, LP:n kom vÀl i mitten av 1960-talet, och jag var fascinerad av hans sÀtt att tolka countrymusik. Houston lÀt ocksÄ lagom mytiskt, vilda vÀstern och laglöst land.

Fast redan dÄ var Houston en stor stad, i dag Àr den en av de fem största i USA. Men Ànnu urban i sÄ motto att countryetiketterad musik dÀr stÀndigt föds.

Allt det ni ni ovan lÀst om Houston kommer jag att tÀnka pÄ nÀr jag hör Leslie Anne Sloan och hennes Juke-Jointers.

Hon kommer nÀmligen frÄn Houston, plattan Àr hennes fjÀrde om en sexspÄrs-CD frÄn 2004 inkluderas.

Hennes röst Àr mörk och utan den dÀr nasala twang vi utomstÄende lyriskt brukar kalla Àkta countryröst.

Hennes musik Àr dock hur countryÀkta som helst, honky tonk enligt den formel som Ernst Tubb standardsatte.

Texerna countryns eviga envig mellan vinst och förlust, en repetetiv musiklyrik dÀr samspelet man och kvinna Àr det centrala.

Leslie Anne Sloan skriver i det dubbelvikta texthÀftet att skivan Àr till alla som gillar countrymusik, men ocksÄ till alla som förlorat i kÀrlek och till alla om haft modet att gÄ en egen ny livsvÀg.

Alla texter har hon skrivit sjĂ€lv och möjligen kan de tolkas som att de kommer ur erfarenheter av egen skiljsmĂ€ssa, för hon sjunger om »I can still feel«, »IÂŽm done with leaving«, »Honky tonk hangover«, »I can get over you«, titlar som ger bĂ„de personligt och allmĂ€ngiltigt tilltal, vilket ligger i lyssnarens uppfattning.

Samt i lyssnarens uppfattning om countrymusikens roller. Miss Leslie stĂ„r musikaliskt i samma led som Connie Smith, Norma Jean, Melba Montgomery och andra kvinnor som iklĂ€ddes en roll att balansera mellan alla de roller kvinnor skulle ha i countrymusik. Skillnaden Ă€r dock att Miss Leslie skriver texterna sjĂ€lv, lyrik som Ă€r svĂ„rskiljd frĂ„n vad manliga lĂ„tskrivare Ă„stadkommit. Tiden för »Stand by your man« Ă€r visserligen förfluten, vĂ€rdet har flyttat frĂ„n mannen till det den egna identiteten.

Musik och arrangemang dĂ„? Jo, ni som blir berörda av den musik som gjordes under countryns guldtid i början av 1950-talet och som sedan Ă„terkom första halvan av 1960-talet, det hĂ€r Ă€r en resa till romantiserade möten pĂ„ ett »hardwood floor«.

Hela plattan inklusive omslag ger en lycklig kÀnsla, sÄ hÀr ska det lÄta, sÄ hÀr ska det vara, sÄ hÀr glad blir man nÀr tiden stÄr stilla i heartland USA.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.