Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Todd, Pat & The Rankoutsiders
Holdin´ On To Trouble´s Hand
(Rankoutsiders Records)

Lägg ner kärnvapnen! Riv Pentagon! Amerika kan avrusta! Pat Todd tar över. Så mycket energi och kraft besitter den här mannen att han ensam kan ta på sig försvaret av sitt fosterland.

Det är inte ofta vi får höra rock & roll i rakt nedstigande led från Little Richard, Gene Vincent, Jerry Lee och Eddie Cochran via Vince Taylor, Flamin´ Groovies, Sex Pistols och The Godfathers, men här är vår chans. Mannen med det oansenliga utseendet, så cool - ja, det är ett jävla fånigt uttryck, men Pat Todd är en av de verkligt få som lever upp till det - att han inte ens bryr sig om att raka bort kransen runt flinten.

Naturligtvis vet Todd att trovärdighet och känsla inte har ett dugg med utseendet att göra. Och det är en befrielse att koppla samman bilden av honom med den musik han skapar.

Befriande är också rätt ord för Pat Todds musik - ni som gillade Lazy Cowgirls vet vad jag menar - och enkelhet hans signum. Han är, rakt upp och ner, sig själv till ett alarmerande gitarrkomp, utan några som helst egentliga finesser. Det är breda barréackord rakt igenom, men ändå så originellt. För att citera ur The Coasters sång “What Is The Secret Of Your Success?”: “ Well, some cats got it, some cats ain´t...”.

Det kan inte sägas bättre! Pat Todd är själva sinnebilden - ja, ett rent koncentrat - av allt jag älskar med musik!

Hans sånger är kryddade med precis lagom mycket melodi för att skapa en spänning i förhållande till den överväldigande energi som fullständigt tar oss med storm. Sen gör han precis tvärtom i “King Of Drugs” och ställer sig helt ensam framför endast ett banjokomp. Mångsidig är bara förnamnet.

Med pedal steel i kompet slår han i countryballaderna “There´s Nothin´ For Me Here” och “Tonight I Said Your Name” undan fötterna för mycket av den moderna countryn och precis som på solodebuten “The Outskirts Of Your Heart” (2006) får även s.k. singer songwriters sig en tuff utmaning av Todds akustiska låtar.

Utan att göra anspråk på - eller kanske just därför - att representera någon speciell genre, tar Pat Todd täten i de olika stilarter han ger sig på. Alldeles oavsett om det gäller country, akustiska ballader eller uppdaterad tung elektrisk pubrock & roll så gör sig Todd till både förebild och inspiratör!

Det är som om han generöst vill dela med sig av all sin kunskap och påminna oss om att kärnan i all bra musik är enkelhet. Lyssna och lär!

Eller som en bekants bekant utropade efter att hört “Holdin´ On To Trouble´s Hand”: “PAT TODD, Fyyyy Faaaaaaaaaaaaan va´ bra!”. Det är bara att hålla med.

/Per Magnusson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.