Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Chambers, Kasey & Shane Nicholson
Rattlin’ Bones
(Essence/import)

BerÀttelsen om Kasey Chambers uppvÀxt i den australiensiska vildmarken inbjuder till mytologisering. NÀr jag intervjuade henne och Bill Chambers i Stockholm för Ätta Är sedan betonade hon att hon och brorsan Nash inte var viljelösa offer för sina förÀldrars romantiska drömmar. Det började som ett kortvarigt experiment, det fortsatte pÄ barnens entrÀgna begÀran. Det var de som trivdes bÀst i bushen.

Även Kasey Chambers musikaliska fostran inbjuder till mytologisering. PĂ„ kvĂ€llen satt familjen runt lĂ€gerelden. Bill spelade och resten av familjen sjöng. NĂ€r de inte musicerade, lyssnade de pĂ„ kassetter med Hank Williams, Gram Parsons och Amazing Rhythm Aces. Och dĂ€r ser vi att det inte handlar om en saga. Vem som helst kan bluffa om Hank och Gram, att bluffa om Amazing Rhythm Aces Ă€r svĂ„rare. TĂ€nk pĂ„ den gamla reklamslogan om Junior Brown: ”Anyone can fake Memphis 56, but nobody fakes Reno 82”.

NÀr olika konstellationer av klanen Chambers (Dead Ringer Band, Bill & Audrey, Audrey Auld, Kasey Chambers) sedan övertrÀffat Gram Parsons i flera av de sÄnger som var hans bÀsta, blir det ocksÄ uppenbart att vi har att göra med inte blott Àkta vara, utan om en Àkthet av absolut högsta kaliber.

Och Bill Chambers hĂ„ller fortfarande sin skyddande hand över den utvidgade familjen. Även sedan Kaseys och Nashs styvmor Audrey Auld (som inte var med i bushen) blivit Audrey Auld Mezera och flyttat till Nashville spelar han pĂ„ hennes skivor. Och han spelar naturligtvis gitarr, mandolin och lap steel pĂ„ Kasey Chambers nya skiva »Rattlin’ Bones«. Den hĂ€r gĂ„ngen gör hon en duettskiva med maken Shane Nicholson, men det Ă€r tydligt att det Ă€r Kasey Chambers som Ă€r den musikaliskt starkare viljan av de tvĂ„. Shane Nichsolons egna inspelningar drar mer Ă„t singer/songwriter-hĂ„llet, medan »Rattlin’ Bones« lĂ„ter som Kasey Chambers skivor brukar lĂ„ta, eller som Dead Ringer Band lĂ€t.

Det Àr med andra ord en utsökt skiva. Kasey Chambers röst Àr unik. Inte alltid med absolut precision i trÀffen, men den har en personlig karaktÀr och uttryckskraft som gör den till en av den samtida countrymusikens frÀmsta. Shane Nicholsons röst Àr lite neutralare, men kompletterar Kasey Chambers perfekt. BÀst blir det naturligtvis nÀr Kasey stÄr för solosÄngen och Shane sjunger andrastÀmman. NÀr de möts som tvÄ solister i renodlade duetter Àr resultatet inte lika övertygande; fast kom ihÄg att invÀndningen rör sig pÄ en nivÄ dÀr resultatet Àr nÄgot mindre övertygande Àn det absoluta.

Skivan bestÄr enbart av originalmaterial, sÄnger skrivna antingen av Shane Nicholson eller som co-writes mellan de bÄda. SÄngerna har naturligtvis en starkt traditionell karaktÀr, för att inte sÀga tidlös. Flera texter har en mytologisk dimension i den anglo-amerikanska folkballadens anda, och melodierna Àr enkla och omedelbara.

Den instrumentala inramningen understryker musikens traditionella karaktÀr. Ofta dominerar ett instrument. Gitarr, banjo eller fiol sÀtter sin prÀgel pÄ ljudbilden, de andra instrumenten ansluter, understryker och bekrÀftar snarare Àn utvecklar eller förÀndrar.

»Rattlin’ Bones« Ă€r Ă€nnu en lysande skiva av Kasey Chambers; jag lutar nog Ă„t att Shane Nichsolson Ă€r en hjĂ€lpmotor, om Ă€n en vĂ€rdefull sĂ„dan. Det enda som stör mig Ă€r den burkiga produktionen av sĂ„ngen i den annars fina lĂ„ten »Jackson Hole«. Det pĂ„minner alltför mycket om ett av alla de kuriösa uppspel som numera riskerar att stĂ€lla Steve Earle stĂ€ndigt offside.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.