Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Young, Neil
Greatest Hits
(Reprise)

Neil Young Àr en av rockens mer sÀrprÀglade gestalter. En genial lÄtskrivare, en starkt profilerad och oftast expressiv sÄngare, men ocksÄ en mÀstare i att plottra sönder Àven de bÀsta sÄnger med sitt svÄrefterhÀrmliga gitarrspel. MissförstÄ mig rÀtt. Jag gillar Neil Young. Jag gillar ocksÄ de flesta av hans sÄnger, Àven om den töntiga »Only Love Can Break Your Heart« hade fÄtt sitt rÀttmÀtiga eftermÀle om nÄgon annan hade skrivit den och blott den av ideologi fullstÀndigt förblindade, eller dövörade, kan sÀtta »Southern Man« i nivÄ med Lynyrd Skynyrds hÀcklande svar.

Men Neil Young Ă€r ocksĂ„ en av rockens ojĂ€mnaste artister. Ta en skiva som »Rust Never Sleeps«. Dess första, akustiska sida Ă€r bland det bĂ€sta Neil Young gjort. Även första spĂ„ret pĂ„ andra sidan (jag talar om den som en lp), »Powderfinger« Ă€r fin, Ă€ven om Neil Young tar fram den elektriska gitarren och behandlar den som om den vore nĂ„got levande – som skall strypas. Sedan blir det bara ett sammelsurium av gitarrskrammel, sladdrigt rytmkomp och ansatser till sĂ„ng. NĂ€r Neil Young nu slĂ€pper en »Greatest Hits« fĂ„r tyvĂ€rr bara en sĂ„ng frĂ„n den skivan plats, den katastrofala elektriska versionen av »Hey Hey My My (Into the Black)«.

Annars brukar Neil Young sprida sin ojÀmnhet mellan skivorna. De faller sÀllan sönder lika tydligt, eller förödande, som just »Rust Never Sleeps«. »Harvest« Àr med rÀtta en klassiker, för mig som uppskattar Neil Youngs country- och folkrockigare sida hör ocksÄ »Comes A Time« och »Harvest Moon« till hans stora stunder.

»Greatest Hits« blottlÀgger tydligare Neil Youngs ojÀmnhet. Skivan följer en strikt kommersiell urvalsprincip. Den samlar de mest sÄlda, de mest spelade i radio och de mest nerladdade spÄren med Young, ordnade kronologiskt. Skivan öppnar med de lÄnga »Down by the River« och »Cowgirl in the Sand« frÄn »Everybody Knows This Is Nowhere« frÄn 1969. Det ger en lÄng transsportstrÀcka till mer meningsfulla sÄnger som »Cinnamon Girl«, »Helpless« (jodÄ, ett par spÄr frÄn Crosby, Stills, Nash & Young finns med) och »After the Gold Rush«.

I övrigt: en blandning av det bÀsta och det sÀmsta, men Àven av det som kunde varit det bÀsta om Neil Young haft en ansvarig producent. »Like A Hurricane« Àr ju en fantastisk sÄng, med en otroligt förförisk melodi, men inspelningen störs ocksÄ av att Neil Young inte kan hÄlla fingrarna borta frÄn sin elplanka. TÀnk om nÄgon hade kunnat kapa fyra minuter. DÄ hade det blivit ett mÀsterverk.

AlltsĂ„: Neil Young frĂ„n alla sina sidor. Jag njuter av »Heart of Gold«, jag grips av »Ohio« och »Needle and the Damage Done«, jag inser hur överlĂ€gsen Linda Ronstadts och Emmylou Harris version av »After the Gold Rush« (pĂ„ Ronstadts »Feels Like Home«) trots allt Ă€r, jag fylls av vĂ€mjelse nĂ€r jag hör den överstyrda gitarren i»Hey Hey My My (Into the Black)«, och jag lĂ€ngtar efter G3:s version av »Rockin’ in the Free World« nĂ€r jag hör Youngs original.

Det Àr vÀl sÄ det ska vara pÄ en samlingsskiva, som inte syftar till att renodla nÄgon sida hos en sÄ motsÀgelsefull artist som Neil Young Àr. »Greatest Hits« ger ocksÄ en utmÀrkt introduktion för det uppvÀxande slÀktet. Och den passar i bilstereon.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.