Rootsy logo  
Rootsy logo

Nyheter
Mats Hellberg har avlidit.
Datum: 2006-09-29

Han blev 54 år. Mats Hellberg var nog en doldis för de flesta men han hade stor betydelse för den svenska folkmusikvågen från 70-talet och framåt.

Mats Hellberg, född i Rättvik och uppvuxen i Mockfjärd, har varit jazzmusiker (trummis) i bl a Opposite Corner från Göteborg men gjorde sin största insats som inspelningstekniker och skivutgivare. Han spelade in ett hundratal skivor med klassiskt, jazz och – främst – svensk folkmusik. Mycket av det sistnämnda gavs ut på det egna folkmusikskivmärket Giga.

Följande har hämtats från Gigas hemsida www.giga.w.se:

”Giga, som startades 1976 och nu drivs av Mats Hellberg, arbetar uteslutande med att ge ut svensk folkmusik på skiva.Tonvikten ligger på folkmusik i traditionell stil. Därmed är fiol instrumentet som dominerar de flesta produktionerna ¬ i solospel, duo, mindre grupper och stora spelmanslag, men Giga är också öppet för andra uttrycksformer än de rent traditionella.

Många av dagens tongivande svenska spelmän finns på Giga-etiketten, som Kalle
Almlöf, Mats Berglund, Ola Bäckström, Ellika Frisell, Per Gudmundson, Ole Hjorth, Kungs Levi Nilsson, Pers Hans Olsson, Simon Simonsson, Jonny Soling och Björn Ståbi. Även mästare som lämnat oss finns representerade, som Hjort Anders Olsson, Nils Agenmark och Päkkos Gustaf.

Oftast kommer musiken från Gigas hemprovins Dalarna. Det ska inte tolkas som att Giga är lokalpatriotiskt, utan att det finns mycket att göra på hemmaplan med alla duktiga spelmän där. ”

Flera nya folkmusikskivor på Giga var / är på gång när Mats Hellberg avled. Dessa kommande album nämns på Gigas hemsida:

Mats Edén (fiol och durspel), Leif Stinnerbom, Magnus Stinnerbom och Daniel Sandén-Warg (fioler)

Svante Lindqvist (fiol) och Markus Falck (tramporgel)

Sonia Sahlström (fiol och nyckelharpa) och Håkan Larsson (fiol och munspel)

Ulrika Gunnarsson (trall) med Esbjörn Hazelius (fiol och cittern) och Anders Löfberg (fiol, kontrabas och cello)


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.