Rootsy logo  
Rootsy logo

Nyheter
Magiska ögonblick i Austin
Datum: 2006-03-21

Tekniken Ă€r emot mig. För en gĂ„ng skull var jag förberedd, vĂ€lorganiserad och beredd att ge snabba rapporter frĂ„n slagfĂ€ltet. DĂ„ visar det sig att jag av nĂ„gon outgrundlig anledning inte kan ladda min nyinköpta Palm


Tack och lov har Tom haft ordning pÄ tekniken och rapporterat flitigt. Men Äter pÄ hemmaplan vill jag gÀrna berÀtta om nÄgra musikaliska upplevelser utöver det vanliga..

Fredag seneftermiddag bjöd Compadre Records pĂ„ party för ett 70-tal specialinbjudna i trĂ€dgĂ„rden till ett hus pĂ„ Eastside och the ”main attraction” var Billy Joe Shaver med band. Jag har sett Shaver mĂ„nga gĂ„nger men blev Ă€ndĂ„ totalt knockad. SĂ„ mycket humor och vĂ€rme den mannen utstrĂ„lar. Vid minst tvĂ„ tillfĂ€llen Ă„ker nĂ€sdukarna fram lite varstans i publiken och nog bör man ha ett hjĂ€rta av sten för att inte beröras av ”Live Forever” eller ”Star In My Heart”, som tillĂ€gnas sonen Eddy.

Efter en middag med Dualtone Records med bland andra Darden Smith och Carey Ott som gÀster fortsatte fredagen med en helkvÀll pÄ The Parish pÄ 6th Streeet. Först ut var Al Anderson med ett mycket övertygande band. Vilka lÄtar Anderson har skrivet och vilken sÄngare han Àr! MÄste erkÀnna att jag aldrig riktigt förstÄtt NRBQs storhet och inte heller satt mig in i vad Anderson gjort sedan han lÀmnade bandet. Men nu stÄr han högt pÄ listan av artister som ska kollas upp. Kanske nÄgon av Rootsy.nu-lÀsarna har bra koll pÄ honom?

Även nĂ€sta artist pĂ„ The Parish scen ska kollas upp. Visst har jag varit medveten om Eliza Gilkyson, men aldrig kommit mig för att lyssna ordentligt. En lysande sĂ„ngerska med en hel del bra lĂ„tar och en briljant konsert pĂ„ det hela taget.

NÀsta programpunkt var Tom Russell, för dagen med en reservgitarrist pÄ grund av att stÀndige följeslagaren Andrew Harding sjukskrivit sig. Och Andrew Àr sÄ klart inte lÀtt att ersÀtta. Men Tom har med Ären fÄtt en enorm pondus och har en magnifik lÄtkatalog att plocka ur. Fokus den hÀr kvÀllen var dock pÄ lÄtarna frÄn nya plattan och de hÄller utan tvekan mycket hög klass.

Vid midnatt var det dags för Rodney Crowell, för dagen utan band men med Will Kimbrough. Och frÄgan Àr om det inte Àr sÄ hÀr man ska höra Crowell. LÄtarna framstÄr i all sin prakt och Crowells nÀrvaro och intensitet imponerar stort. Och Will Kimbrough Àr helt fantastisk, bÄde som gitarrist och som sÄngare. Missa inte Will nÀr han turnerar med Willy Clay Band i Sverige i maj!

KvĂ€llen avslutades med en oannonserad ”special guest” och jublet steg nĂ€r Lyle Lovett Ă€ntrade scenen med basisten Victor Krauss, en cellist och en slagverkare. De gör ett jazzigt, lĂ„gmĂ€lt set som förstĂ„s Ă€r av odiskutabelt hög klass. Men jag tĂ€nder inte till riktigt. Kanske beror det pĂ„ att klockan Ă€r för mycket för en gammal trött man (fötter och rygg vĂ€rker), men jag har trots mĂ„nga försök aldrig förstĂ„tt varför Lyle Lovett Ă€r sĂ„ enormt hyllad. Det Ă€r som sagt verkligen inte dĂ„ligt pĂ„ nĂ„got vis, men den hĂ€r kvĂ€llen Ă€r Lovett den som gör blekast intryck pĂ„ mig.

Efter en övervÀldigande fredag Àr det sÄ klart svÄrt att nÄ samma höjder pÄ lördagen. Orken hos undertecknad hÄller pÄ att ta slut hos undertecknad efter nÄgra kolossalt intensiva dagar, regnet faller dÄ och dÄ och utomhuskonserter Àr uteslutna. Dagen Àgnas Ät nÄgra riktigt bra möten ohen en fantastik middag med goda vÀnner. En riktig musikalsikh höjdare blir det dock denna kvÀll ocksÄ.

I Central Presbytarian Church spelar först Ollabelle (ok men inte mycket mer) och sedan gör Marty Stuart sitt gospelset. Jag sĂ„g Stuarts konsert pĂ„ Antone’s pĂ„ torsdagen och det var riktigt bra (se Toms rapport), men gospelshowen var
eh, himmelsk. Mycket bĂ€ttre Ă€n sĂ„ blir det inte och nĂ€r Stuart avslutat strax efter midnatt kĂ€ndes det nĂ€stan meningslöst att försöka ta in mer intryck.

Dock kunde jag inte motstÄ att varva ner med en öl och med en halvtimme av Gretchen Peters synnerligen behagliga akustiska show pÄ Pecan Street Ale House. En perfekt avslutning pÄ nÄgra hektiska dagar i Austin.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.