Rootsy logo  
Rootsy logo

Nyheter
Ryan Adams Tribute med Johan Örjansson på Rootsy Summer Fest 23
Datum: 2023-06-02

Rootsy Musics VD Björn Pettersson:

»På Rootsy Winter Fest i februari gjorde Jesper Lindell & His Band en makalös och väldigt uppskattad hyllningskonsert till The Band. Det var Rootsys sätt att visa vår respekt och kärlek till Americana-musikens moderskepp och outtömliga inspirationskälla.

På Rootsy Summer Fest har vi valt att lyfta fram och hylla Ryan Adams låtar och musik. Falkenbergs egen Americana-Star Johan Örjansson och hans grymma lokala band har fått uppdraget att välja och sålla bland hitsen och ge oss en oförglömlig upplevelse. Ingen, jag menar verkligen... INGEN i Sverige är mer lämpad för uppgiften och klär bättre i just den kostymen. Johan har alltid varit influerad av Ryan Adams musik och är fortfarande ett stort fan. Och Johans varma souliga röst är verkligen som gjord för just den här låtskatten.

Ryan Adams är inte lika ikonisk som The Band. Men jag står för tesen att han har större faktisk påverkan för hur Americanan låter och kanske ännu viktigare vilka kvalitéer låtarna måste ha för att nå ut bredare och vara en musik för alla. Americana som genre-namn tog på något sätt upp stafettpinnen från det man på sent 80-tal och in på 90-talet kallade Alt. Country. Ryan Adams har nog ytterst ofrivilligt burit facklan för genrens stora genomslag och succé. Ryan startade som karismatisk sångare och låtskrivare i det då lilla men idag kultförklarade barbandet Whiskeytown, fortsatte vidare med de två redan klassiska soloalbumen Heartbreaker och Gold. Som sen dess följts upp med ett friskt flöde av spetsiga album, oftast med sitt kompband Cardinals vid sin sida. Ryan Adams har helt enkelt satt ribban och standarden för vad som är en hittig och jäkligt bra americana-låt i den nya tiden. Men också visat att man inte behöver följa en musikalisk mall inom genren. Hans stora fanskara har troget följt honom genom alla olika faser och projekt. Jag vågar påstå att Ryan Adams som bäst är den enda av dagens artister som man kan sätta i samma liga som läromästare som Tom Petty och Bruce Springsteen.

Första reaktionen när jag kom med idén att göra en Ryan Adams-tribute var att det nog är för känsligt. För Ryan Adams är vad man kallar cancelled. När Me Too briserade med full kraft var Ryan Adams en av alla som fastnade med sina kändis-fingrar i syltburken. Ryan hade helt enkelt betett sig som ett svin mot folk generellt, men mot tjejer i synnerhet. Han blev med all rätt nerplockad från tronen som Americana-musikens okrönte konung och hamnade i ett extra kallt kylskåp. För mig som följt och älskat Ryan Adams musik ända sedan starten, men samtidigt lika konsekvent ogillat hans arroganta och ofta odrägliga attityd till folk, fans och journalister, kom det inte som någon överraskning. Ryan Adams fall från tronen var högt och sällan har jag sett någon falla så hårt. Men han har rest sig nyktrat till och faktiskt bett om ursäkt. Ryan Adams har fortsatt att spela och skriva och gav genom hela pandemin konserter via sina sociala medier för de fans som troget stod kvar.

31 år som vårdare på en stor riksanstalt har gett mig en del nyttiga insikter. Insikter som faktiskt även är användbara inom mitt parallella liv i musikens tjänst. En förutsättning för att kunna göra ett gott jobb på anstalt, och faktiskt även kunna trivas i en miljö där man dagligen möter människor som gjort vidriga och till synes oförlåtliga handlingar, är att utveckla förmågan att skilja på sak och person. Om Rootsy på något sätt utstrålar annat än att vi är missionerande musikgalningar, hoppas jag att det är att vi står för mer än bara kärlek till musiken. För oss och för den samling eldsjälar som gör jobbet åt oss därute är kärleken till musiken en förlängning av kärleken till människor, ett rättvisepatos och genuin humanism. Någon kanske tänker, varför Ryan Adams, varför inte någon annan bra artist som inte betett sig illa? Svaret blir att likt The Band för sin tid, är Ryan Adams den störste i sin tid inom sin stil. Och det är rimligt att hylla hans musik just därför.

Så med det sagt. Vi ber inte om ursäkt för att vi lyfter fram och hyllar Ryan Adams musik på 2023 års upplaga av Rootsy Summer Fest. Tvärtom, vi kan knappt vänta på att få höra Johan Örjansson slita hjärtat ur kroppen när han sjunger 16 Days, Come Pick Me Up, My Sweet Carolina eller vilka tidlösa klassiker han kommer välja att tolka. För likt The Band är det svåra inte att välja låtar, utan att välja bort!«

// Björn

Läs mer om Rootsy Summer Fest 2023


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.