Rootsy logo  
Rootsy logo

Nyheter
Singel/videopremiär: Sail On, Cowboy - Good Gig
Datum: 2023-03-31

Andra smakprovet från A.K. & The Brotherhoods kommande album är titelspåret ”Sail On, Cowboy – Good Gig”. En episk, nästan sex minuter lång låt som tänjer countryns gränser så att det närmar sig prog rock. Prog country, kanske?

Video


A.K. & The Brotherhood bildades 2015 med frontmannen Alo Karlssons låtskriveri som bas. Redan från början var det klassisk, sjuttiotalsdoftande outlaw country som gällde och mycket riktigt fick debutplattan titeln ”The Outlaw Americana Sessions” (2017). Samma år vann de Swedish Country Award. Men i outlaw countryns kärna finns ju upproret, inte minst mot countrymusikens egna mallar och konventioner. Och just det draget har A.K. & The Brotherhood konsekvent anammat. På förra plattan, den internationellt hyllade ”Oh Sedona” (2021) visade de tydligt att de var ett hungrigt band i ständig utveckling. Något som blir ännu tydligare på kommande albumet ”Sail On, Cowboy – Good Gig”. Ett kompromisslöst dubbelalbum som rymmer allt från traditionell country till prog country med mera. Här finns influenser från alla tänkbara håll, stilar och artister - Elton John, Jackson Browne, The Blue Nile och Frank Sinatra är några av de namn Alo Karlsson nämner som inspirationskällor.

Spotify

Alo Karlsson om "Sail On, Cowboy – Good Gig”:

Att släppa Sail On, Cowboy – Good Gig är ett tveeggat svärd för mig. En del av mig vill behålla den för mig själv tills jag dör, låta den bli mitt eftermäle för världen att döma. För att den betyder så mycket för mig och för att den representerar allt jag står för och vill förmedla som låtskrivare. En annan del av mig vill att varenda människa i hela världen ska få höra den – ”can you hear it, there is music everywhere, and it reaches every corner of the world” – samtidigt som jag är ängslig över reaktionerna.

Tänk om ingen fattar. Tänk om ingen hör det jag hör. Tänk om… ”and though it may not seem a lot, you gotta make the best of what you got, and hope that someone out there understands”.

Men det är ju en del av skapandet. Att blotta sig. Att utsätta sig själv för risken att bli utskrattad, hånad, löjliggjord. Och jag har insett att jag kan ta det, varje dag – ”maybe it means there ain’t a bigger picture, maybe it means we’re just missing a piece, and all that’s left here is what we create” - för att jag är så otroligt stolt över det jag och grabbarna har åstadkommit med den här skivan.

Och så otroligt tacksam över att Daniel Uhlas, Mattias Schertell, Johan Glössner, Mikael Strömqvist och Ola af Trampe utan att blinka anammade min vision och mina idéer och med fingertoppskänsla och lyhördhet skapade saker jag inte ens kunnat drömma om, än mindre komma på själv.
Att sedan Fredrik Solfors också lyckades fånga stämningen och essensen av låten i sin magiska video gör ju inte saken sämre.

Sail On, Cowboy – Good Gig är titeln till trots inget testamente, snarare ett sorts bokslut över mina första 50 år på den här jorden. Det är en hyllning till saliga hjältar som John Prine, Jerry Jeff Walker och David Allan Coe, samtidigt som det är en pepp-låt till mig själv, ett avstamp inför nya musikaliska vyer och äventyr. Utan att skämmas kan jag säga att jag älskar den och jag hoppas att ni också gör det. För nu är den här låten inte längre vår – den är Er. ❤
”So sail on into the night
Where your songs are taking flight ’Cause you got nowhere else to go…”

Läs mer om A.K. & The Brotherhood


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.