Rootsy logo  
Rootsy logo

Nyheter
Ellen Sundberg sjunger Bodil Malmsten på scen och på album
Datum: 2021-01-29

Livet, konsten och dikten står i fokus när Ellen Sundberg i dag släpper första singeln från det kommande albumet »Ett bloss för Bodil Malmsten« med tonsättningar av författaren Bodil Malmstens texter.

»Till Gerard – Vaggvisa fjortonde december 1987« är en elegi som Bodil Malmsten skrev till Gerard Bonnier, en av Sveriges mest betydelsefulla förläggare, när han gick bort. Det är en text full av sorg och saknad, men också ett kärleksbrev till poesin. Låten framförs fredag 29/1 i SVT:s Go Kväll där Ellen medverkar.

-För mig känns den lite mystisk. Texten är svår att få grepp om samtidigt som den känns helt självklar att sjunga. Jag får upp en massa typ klippbilder i huvudet när jag tänker på texten. För mig känns den som att den berättas ur ett barns perspektiv. Jag ser en liten flicka som kommer åkandes på en spark framför mig, säger Ellen

Ellen Sundberg - Ett bloss för Bodil Malmsten är både ett album och en musikföreställning. Albumet släpps den 7 maj av Teg Publishing. Föreställningen uruppförs på Ellens och Bodils hemmaplan i Jämtlands Storsjöyran i slutet av juli, och turnerar i hela Sverige under hösten 2021. Omslag och formgivning har gjorts av Bodils dotter Stefania Malmsten som också är den som förvaltar Bodils texter.

Bjärme, Jämtland. Det är ett närmast osannolikt sammanträffande att samma lilla by i Norrlands inland, med under 70 invånare, fostrat två sådana lysande begåvningar.

Bodil Malmsten föddes i Bjärme 1944 och kom med åren att bli en mycket folkkär författare. När hon gick bort 2016 lämnade hon efter sig en otroligt rik produktion men också ett tomrum och en stor saknad. I privata mail och intervjuer pratade Bodil Malmsten om Ellen: ”Ellen och jag sätter Bjärme på kartan, i centrum på jordgloben. Det är så vackert där att någon måste förvalta det sköna och sprida det, och det uppdraget har Ellen och jag fått av en högre makt.”sa Bodil Malmsten i en intervju med Östersunds-Posten.

Ellen Sundberg föddes också i Bjärme, år 1992. Hon har sedan debuten 2013 släppt fyra engelskspråkiga album varav två spelats in i USA. Sitt breda genombrott fick hon med Kjell Höglund-tolkningarna på det kritikerrosade albumet Du sålde min biljett där hon visade upp en sällsam förmåga att gestalta text.
Bodil Malmsten uppmuntrade i mejlkorrespondens Ellen att börja sjunga på svenska. När Ellen sedan fick förfrågan från Storsjöyran om att sätta upp en föreställning med tolkningar av Bodils texter så blev det ett startskott som också gav en ingång till urvalet av texter. Tanken på scenen lockade fram den inneboende musiken i Bodils diktning, och tolkningarna flödade ur Ellen. Snart urskiljde sig mönster och teman. Om död, saknad, längtan och utanförskap. Om rotlöshet och rötter. Om stad och land. Arbetet inleddes med att föreviga musiken även på skiva.

Tillsammans med producenten Jonatan Lundberg (Jakob Hellman, Mattias Alkberg) spelade Ellen in ”Ett bloss för Bodil Malmsten” i Östersund under 2020. Albumet bildar en brygga mellan två generationer jämtländska konstnärer. En samling tonsatta dikter som syftar till att berätta något om Bodil Malmsten. Om hennes bakgrund, liv och världsbild. Men som också är ett självständigt verk där urvalet av texter och sättet de är framförda på skapar en egen berättelse med en början mitt och slut. Bitar valda ur ett större pussel som sammanfogade ger ett nytt motiv.

Turné, hösten 2021
30/7 Östersund, Storsjöyran 23/9 Malmö, Babel 24/9 Kristianstad, Kulturkvarteret 25/9 Göteborg, Stora Teatern 26/9 Borås, Sagateatern 27/9 Vara, Vara Konserthus 28/9 Uppsala, Katalin 30/9 Stockholm, Södra Teatern 2/10 Umeå, Väven 3/10 Luleå, Kulturens Hus

Länk till singeln på Spotify : open.spotify.com/album/3zKUEbdD2dhNzolLgucZRe?si=e2aqklZJTG-Qs1zHAlOPuw

Läs mer om Sundberg, Ellen


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.