Rootsy logo  
Rootsy logo

Nyheter
Videopremiär: Ellen Sundberg: Total Darkness
Datum: 2020-11-30

”Total Darkness” är det första spåret på Ellen Sundbergs nya album Levi´s Blue Eyes. Inför en öde rockklubb, utan publik har Ellen och Björn Pettersson Thuuri spelat in en mycket stämningsfull video.
-En scen utan publik, en rockklubb utan gäster. Men vi kör på ändå, säger Björn.Videon är inspelad på plats på Heart Of Sound i Kiruna. Länkt till videon: youtu.be/uLknm6tSpsg

2020 är ett underligt år för de flesta. För Ellen Sundberg är det ett märkligt år. Året inleddes med att hon fick ta emot Länstidningens ärofyllda Kulturpris. Ett fint pris som tidigare gått till exempel Rolf Lassgård, Annika Norlin, Hoven Droven, Elin Olofsson och nu gick det för andra gången till en kvinna uppvuxen i den lilla byn Bjärme. Förra gången hette hon Bodil Malmsten.

I oktober-november 2020 släppte Ellen Sundberg sitt första album med nya egna låtar på fyra år. ”Levi´s Blue Eyes” är nu 27-åriga Ellen femte album, senast var det ett hyllat album med Kjell Höglunds låtar, och det har fått ett fint mottagande.

Förra året tog Ellen ett vågat, men genomtänkt, steg och sa själv upp alla sina gällande kontrakt med skivbolag och bokningsbolag - hon byggde sin egen inspelningsstudio på sin gård utanför Östersund, ”Stugon”, och gör nu allt, i alla fall nästan allt, på egen hand, skriver låtarna, spelar in, producerar, sköter presskontakter, marknadsföring och allt ges ut på Kiruna-legendaren Björn Pettersson Thuuris bolag Heart Of Sound, som Björn driver tillsammans med Jesper Dahlström Kawakami

Motivering till Länstidningens kulturpris 4 maj 2020
»Okonstlad jordvärme från Bjärme. En mogen röst med en egen ton. En artist och låtskrivare som gör modiga vägval, stannar kvar och ger sig av på samma gång. Sju år efter debuten har Ellen Sundberg fyra album i ryggsäcken – tre egna och ett Kjell Höglund-album. Vägen är lång när man går sin egen väg – men blir också ljuvlig för oss som följer med.«

Levi´s Blue Eyes - 2020open.spotify.com/album/61PPLaNcFKXXkb0s13Nxt8

”Levi’s Blue Eyes är Ellen Sundbergs femte album, uppföljaren till det hyllade albumet med tolkningar av Kjell Höglund. Americana och pop i en trevlig blandning tillsammans med Sundbergs tydliga och samtidigt mjuka röst. Det är väldigt mycket höstfeeling över alla mysiga gitarrer/… /det finns potential, inte minst i ”Undress Me” som lyckas otroligt bra med att kombinera americana med det lite poppigare soundet. Betyg: 6/10” (HYMN – oktober 2020)

”Efter den utmärkta Kjell Höglund-hyllningen för två år sedan återvänder Ellen Sundberg med egna låtar. Sannolikt den bästa jämtländska americanan i år.”(Håkan Steen-Aftonbladet)

”Ellens nya ’Levi’s Blue Eyes’ är ett lågmält mästerverk som skickligt väver en ljudmatta som drömskt låter den kristallklara rösten komma till sin rätt. Just det suggestiva och tematiskt överjordiska är i mycket Ellens signum. Jag har någon gång jämfört hennes röst med en hjortronmyr. Och så är den, Norrlands guld. Det söta, med det musikaliskt lite bitterljuva. Det här är musik som bygger ett helt landskap på 3.54 minuter. Det är förtätat, nästan hemligt och alldeles oemotståndligt. Jag avstår från jämförelser med andra artister. För det finns ändå ingen som gör det Ellen gör. Men efter att ha följt hennes karriär sen ungefär 7 år tillbaka, är det nya materialet den självklara utvecklingen. Hon lyckas skapa något storslaget av något väldigt lågmält. (Magdalena Väpnargård )

”Ellens ordlösa bakgrundssång på några spår får mig faktiskt att tänka tidiga produktioner av Laleh, en jämförelse som jag aldrig tänkt på tidigare. Ellen Sundberg håller sig kvar i americana-genren men ett modernare och lite poppigare sound än tidigare. Albumet håller en jämn och hög klass. Några av mina personliga favoriter är ”Streetlights”, ”Take it back” och titellåten ”Levi’s Blue Eyes”. Det känns bra att Ellen Sundberg är tillbaka i god form och har hittat tillbaka till det som hon vill göra. Fortsätt med det Ellen!” (UN-Uppsalanyheter)

”En favorit bland svenska countrydrottningar (det finns ju trevligt nog några stycken) kommer med ännu ett smakprov från ett kommande album, uppföljningen till 2018 års uppmärksammade tributalbum till Kjell Höglund. Precis som med föregångaren Take It Back är stämningen av sorten ”countryfärgat, nära och bildrikt” och ger helt klart mersmak” (Lars Nylin-Musikindustrin, om Street Lights)

”Jag tycker ni ska lyssna på Ellen Sundbergs nya. Jag hörde den hela vägen ner. Den är helt fantastisk.” ( Hyllade sångaren och låtskrivaren Viktor Olsson på sin egen turnepremiär den 17 oktober på Folk å Rock i Malmö)

”Med tre egna album och ett coveralbum med Kjell Höglund-låtar har Ellen Sundberg visat att hon är en av de mest spännande och lovande rösterna på den svenska americana-scenen. GAFFA pratar med en artist som har vad som krävs för att nå långt, men som uppskattar det hon har i sin närhet. Det är svårt att inte dra paralleller till First Aid Kit och The Tallest Man On Earth som varit de senaste stora svenska exporterna inom samma genre, och kanske går Ellen Sundberg samma resa till mötes” (Gaffa – oktober 2020)

Levi´s Blue Eyes -Info:
Release: Spotify 9 oktober, CD 29 oktober, Vinyl, november
Text och Musik: Ellen Sundberg
Ellen Sundberg spelar det mesta
Robin Lindqvist, bas
Emil Fritzon-Lindqvist, trummor
Björn Pettersson-Thuuri
Johan Arveli, pedal steel och elgitarr på två spår
John Andersson, lap steel på ett spår
Inspelning: Ellen Sundberg
Producent: Ellen Sundberg
Mix: Björn Pettersson Thuuri, Heart of Sound
Mastring: Classe Persson, CRP Mastring
Skivbolag: Heart of SoundLäs mer om Sundberg, Ellen


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.