Rootsy logo  
Rootsy logo

Nyheter
Ellen Sundberg släpper nytt album med egna låtar.
Datum: 2020-10-04

På fredag den 9 oktober släpps Ellen Sundbergs femte album »Levi's Blue Eyes«. Det är det första albumet på fyra år med helt egna låtar och det är för första gången sedan debuten ett album helt på engelska. Ellen Sundberg har gjort det mesta på egen hand den här gången.

Hon hade kontrakt med ett stort skivbolag och ett bokningsbolag. Hon spelade in skiva i klassiska Dreamland Studios i Woodstock. Hon åkte på turné med Doug Seegers och kallades ”den mest begåvade americanaartisten i Sverige vid sidan av First Aid Kit” av erkände musikjournalisten Jan Gradvall. Men Ellen Sundberg ville någonting annat. Hon ville hitta tillbaka till den rätta känslan i musiken, den som hon själv känner när hon spelar den. Därför kände hon att det var dags att ”Take it back” – precis som första singeln från hennes fjärde album med egenskrivna låtar heter. Namnet på skivan är ”Levi’s Blue Eyes”

Ellen har gjort det mesta själv på skivan som innehåller elva spår. Skivan är mestadels inspelad i hennes egen studio hemma på gården i Börön utanför Brunflo i Jämtland.Det är lite tillbaka till hur debuten ”Black Raven” från 2013 gjordes – men det är också väldigt mycket som skiljer.

Ellen Sundberg tycker själv att låtarna är lite starkare än tidigare, att låtarna är ännu mer personliga än de tidigare har varit, att hon själv är bättre på att formulera sig och att hon är en bättre musiker än tidigare. Dessutom tycker hon att inspelningarna av låtarna har fallit på plats på ett helt annat sätt än tidigare när hon nu sköter det mesta av den biten själv.

”Jag har spelat in demos sedan jag började. Det är något i de demosarna, en känsla i dem som inte har tagit sig in i den färdiga skivproduktionen. Nu finns den där känslan som jag alltid har haft i mina demos”.
Ellen Sundberg är en produktiv artist som skriver många låtar och vissa av dem får ligga på hög. En av dem är ”Street Lights”, en låt som har legat på hög ganska länge då den inte har känts helt hundra. Men efter att hon har gett den en ny refräng och skrivit om texten en del är den nu andra singeln från ”Levi’s Blue Eyes”.

Precis som på de tre tidigare albumen med egenskrivna låtar har Ellen Sundbergs fjärde album en titel som sticker ut – ”Levi’s Blue Eyes”. Svaret till var den titeln kommer från finns i hennes egna ögonfärg.
”Vi var på turné med ”Absolut Jämtland – i väntan på Sjulsmäss”. Jag och Safoura Safavi, som också var med på turnén, satt och pratade och hon sa ”men gud vilka blåa ögon du har, Levi’s eyes”. Levi’s syftar då på jeansen och deras karakteristiska blåfärg. Jag hade nästan alla låtar klara till skivan, men så skrev jag en till och tänkte att det är klart att den ska heta så. Låten är inspirerad av henne. Vi blev väldigt bra kompisar när vi var ute och det är roligt när man hittar varandra”.

Att hon nu har tagit ett steg tillbaka från stora bolag och satsat på att få mer kontroll över produktionen för att hitta den rätta känslan betyder inte att Ellen Sundberg har sänkt ambitionerna med sin musik. Målet står fast – hon vill leva på musiken.
”Jag vill göra det här, det är det jag har velat hela tiden. Det är som en drivkraft, som jag inte kan göra så mycket åt, den bara finns där. Jag har aldrig bestämt mig för att nu ska jag köra. Det har bara blivit så”.

”If I leave you now and change my path – will I be able to take you back”, sjunger hon i första singeln från skivan. Det är ett stort steg som artist att säga upp avtal med stora bolag för att själv ta tillbaka kontrollen över sin musik. Men Ellen Sundberg känner sig trygg i att det var rätt beslut att försöka hitta tillbaka till den rätta känslan som hon alltid har känt i sina demos.

Mycket är sig likt på ”Levi’s Blue Eyes” - men det är också ett steg in i framtiden. På skivan medverkar förutom Ellen Sundberg även Robin Lindqvist på bas och Emil Fritzson-Lindqvist på trummor. Dessutom spelar Johan Arveli pedal steel på ”Street Lights” och elgitarr på ”Affection”, John Andersson från Northern Indians spelar lap steel på ”Affection”. Skivan är mestadels inspelad i Ellen Sundbergs egen studio i Börön, men trummor och bas är inspelade i Robin Lindqvists studio i Rissna, låten ”Total Darkness” är inspelad av och hos Björn Pettersson Thuuri och han medverkar även på fler spår. Skivan är mixad av Björn Pettersson Thuuri i Heart of Sound Studios i Kiruna. Skivan släpps på bolaget med samma namn, Heart of Sound.

Albumet släpps på fredag den 9 oktober men två låtar är släppta på singel:
Take It Back:open.spotify.com/album/0Y5dGM4lGbYedu25sd0GkG?highlight=spotify:track:5Wp3a0HjaW6WhRstxFLsdp
Street Lights: open.spotify.com/album/3ZWlq2a2jlS9lTA8CqXxX3?highlight=spotify:track:6MOplLphIQJ0q1QTMnQAvP

Läs mer om Sundberg, Ellen


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.