Rootsy logo  
Rootsy logo

Nyheter
Dags att hylla Beppe
Datum: 2018-06-25

Ebbot Lundberg, Rebecka Törnqvist, Jakob Hellman, Ebba Forsberg, Ulf Stureson, Amanda Werne och Camilla Wolgers kommer att hylla minnet av Beppe Wolgers i en specialproducerad föreställning döpt till »Jazzkatten i Vattudalen« på Storsjöyran i Östersund fredag den 27 juli.

Från programmet: »Beppe Wolgers texter svängde. Hans coola ord förde in en känsla av storstad, jazz och neonskyltar i det svenska folkhemmet. Men han hade också starka band till landsbygden. I synnerhet till Jämtland. 1968 förvärvar familjen Wolgers hemmanet Bränngården på Öhn i Ströms Vattudal i norra Jämtland. Det blir en milstolpe i Beppes liv. Under 20 år betraktar han Vattudalen som känslomässig bas i tillvaron. Mellan 1969 och 1983 publicerar han fyra diktsamlingar med jämtländska motiv och den älskade barnfilmen Dunderklumpen utspelar sig det magiska landskapet.

I en tid då det pratas mycket om splittringen mellan stad och land är denna oväntade vändning i Wolgers tillvaro ett fint exempel. Den mesta urbana av urbana artister, ur-stockholmaren med hjärtat ständigt bankande i amerikansk jazztakt blev också skogens, vattendragens och bergens uttolkare. Hans fortsatta livsverk, och den plats det upptar i svensk kulturhistoria är ett kvitto på det ena inte behöver utesluta det andra, utan tvärtom bidra med perspektiv som stärker och fördjupar varandra.

På Storsjöyran 2018 ska Beppe Wolgers hyllas i sitt älskade Jämtland. Eftersom festivalens fokus är musik blir det hans textskrivande till låtar som tar fokus i hans omfattande gärning. En rad av artister som på ett eller annat sätt, uppenbart eller inte, verkar i Wolgers anda framför låtar med texter han skrivit.

Jakob Hellman och Rebecka Törnqvist har båda tidigare tolkat Beppe Wolgers, på Olle Adolphson-hyllningen Dubbeltrubbel respektive i duett med Svante Thureson. Ebba Forsberg hör med sina Dylan- och Cohen-album till våra främsta uttolkare av stora textförfattare. Amanda Werne har med sitt Slowgold tagit 60- och 70-talets klassiska svenskspråkiga låtskrivande in i samtiden. Ulf Sturesons hela verk befinner sig i samma spänningsfält mellan staden och landet som Beppe ofta rörde sig i. Ebbot Lundberg är närmast en inkarnation av såväl Beppes fysiska pondus och karisma som hans kombination av allvar och humor.

Som en röd tråd genom föreställningen kommer Beppes dotter Camilla Wolgers att läsa sin fars Jämtlandsdikter och ge sammanhangen till de låttexter som framförs – vilka han skrev för och varför.

Såväl artisternas tolkningar som uppläsningen av dikter ackompanjeras av en jazzkvartett bestående av Markus Ernehed, Erik Edlund, Svante Söderqvist och Jocke Simonsson.

Storsjöyran vill hylla en man som inte såg stad och land som oförenliga organ utan som en och samma kropp. Men framför allt ska vi hylla svänget, friheten, humor och skönheten i hans musik. Det svänger, katten!«

Storsjöyran har de senaste åren specialproducerat en rad föreställningar under festivalen, de senaste åren till exempel hyllningar till Kjell Höglund och Barbro Hörberg. ”Jazzkatten i Vattudalen” har stöd från Statens Kulturråd och Region Jämtland Härjedalen Kultur.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.