Rootsy logo  
Rootsy logo

Nyheter
60-talsgala i Halmstad när stan fyller 700
Datum: 2007-05-11

Långt innan Gyllene Tider och Roxette hade Halmstad ett omfattande popliv, precis som alla andra jämnstora städer Europa runt.

I Halmstad hette banden Dandys, Ad Lib Group, Nicc-A-Teens, Stainers och, konstigt nog, Jean Lundéns. Det fanns fler, men fyra av dessa fem har man i stans 700 års-kommitté lyckats samla ihop igen för en popgala i Norre Katts park den 1 juni i år.

Där spelade man aldrig pop under 1960-talet, men det fanns flera popklubbar i stan, t ex New Gate, PopEye och Shake In (som låg inne i Folkparken).

Jean Lundéns var stans stora band. Det började som en dansorkester, därav det torpiga namnet. När popmusiken började bli stor, lät grabbarna håret växa och man började spela helt andra låtar än Mjölnarens Irené och liknande. Lundén själv fotades p g a av att hans frisyr, med naturliga kryllor, inte gick att kamma som de gjorde det i The Beatles. Frontmannen Sigge Lindkwist blev stor idol och kunde inte visa sig på stan utan att snabbt bli jagad av tjejer. Han skrev en låt om detta, My Long Hair, som blev bandets första singel. Den sålde fett i Halmstad, men utanför stan var det ingen som ville lyssna på ett band som hette Jean Lundéns. Misstaget att inte byta namn gjorde att det här bandet aldrig kom längre än till Ängelholm och Helsingborg på sina turnéer i Sydsverige. Men i Halmstad var de lika stora som Gyllene Tider blev 20 år senare.

Dandys, som inte kan medverka på galan, spelade t o m i utlandet. De gjorde i alla fall en lång sejour i en klubb på en bakgata i Köpenhamn.

På galan i Norre Katts park kommer förmodligen Stainers att låta mest samspelt. De senaste somrarna har bandet gjort bejublade framträdanden i Steninge norr om Halmstad, i samma gamla glasbruksruin nere vid havet som Chip Taylor och Carrie Rodriquez blev så förtjusta i vid ett Sverigebesök för ett par år sedan.

Tilläggas kan att konferencier vid galan den 1 juni är Hallandspostens förste popskribent – Rune Häger.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.