Rootsy logo  
Rootsy logo

Lost in the Blåst
Kingston Trio, The
Time To Think
(Capitol)


Time to Think blev i december 1963 Kingston Trios sista studioalbum för Capitol Records. Nya vindar hade börjat blåsa inom musikindustrin och Capitol var mer intresserade att satsa på sitt nya fynd The Beatles än på Kingston Trio som inte längre lade de guldägg som tidigare varit självklara för giriga skivbolagsbossar. Andra vindar hade också börja blåsa i folksångvärlden; Folk for fun som var Kingston Trios signum blev Folk för samhällsmedvetna. Bob Dylan, Joan Baez och Peter, Paul & Mary var inne, Kingston Trio var ute. Detta till trots så påverkades även Trion av den turbulens som kännetecknade den amerikanska samhället i början av sextiotalet framför allt av mordet på Kennedy vars tal om The New Frontier starkt påverkat särskilt John Stewart.


Time to Think blev därför ett album i takt med den rådande tidsandan men som enligt min uppfattning inte fått den uppskattning plattan förtjänar. Den återutgavs på CD först 1999 (Den finns fortfarande tillgänglig tillsammans med New Frontier på Collectors´ Choise).

Time to Think är ett strålande bevis på vad gruppen kunde prestera när man var motiverade, låtvalet är mer reflekterande och eftertänksamt än på tidigare skivor. Från Bob Shanes inledande tolkning av Billy Behens The Patriot Game till John Stewarts nerviga och olycksbådande If You Don´t Look Around. Låtvalet är omsorgsfullt utvalt och övertygande framfört. Detta är lätt det bästa album de kom att göra. Bland övriga låtar kan särskilt nämnas Seasons in the Sun, som senare blev en stor hit för Terry Jacks, och den avslutande Last Night I Had a Strangest Dream som då inte var så sönderspelad den idag är.


Nick Reynolds gör sin bästa insats överhuvudtaget med Hobo´s Lullaby medan John Stewart gör en övertygande tolkning av Billy Edd Wheelers Coal Tattoo, en sång om livet i de mörka kolgruvorna i Kentucky. En sång som Stewart för övrigt hade kvar på repertoaren resten av sin karriär. Plattans absoluta höjdpunkt höjdpunkt är Woody Guthries Deportee i en version som enligt min mening är den definitiva tolkningen och som lyckas få fram textens budskap hur mexikanska lantarbetare skoningslöst utnyttjas och förnedras som inte lämnar lyssnaren oberörd.

Time to Think är, enligt min mening, det bästa ”protestalbum” som kom ur det tidiga sextiotalet och som håller än idag. Inspelning, framförande och låtar äger en relevans än idag och känns därför tidlösa. Det är Kingston Trios bästa album även om John Stewart valde New Frontier som det bästa. Vilken tur då att bägge finns samlade på en och samma CD.

/Lars Svensson

Skriv en egen Lost in the Blåst!


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.