Rootsy logo  
Rootsy logo

Lost in the Blåst
Ochs, Phil
Rehearsals for retirement
(A&A Records)

»Rehearsals for Retirement« är en av de bästa album som gjorts oavsett genre. Uppbackad av fantastiska musiker med pianisten Lincoln Mayorga i spetsen, Bob Rafkin på bas och gitarr samt Kevin Kelly på trummor är detta album höjdpunkten på Phil Ochs alltför korta karriär. Idag är han nästan bortglömd och förekommer mest som en fotnot i olika biografier om Bob Dylan som killen som Dylan slängde ur sin taxi då han inte delade Dylans uppfattning hur man skulle skriva.

Själva omslaget är i sig en klassiker och pryds av en gravsten med ett ovalt foto av artisten med den amerikanska flaggan i bakgrunden och med ett gevär över axeln. På gravstenen finns inristat följande:

Phil Ochs
(american)
Born El Paso, Texas 1940
Died: Illinois 1968

Sommaren 1968 höll det Demokratiska partiet sitt konvention i Chicago, Illinois för att utse sin presidentkandidat (Hubert Humphrey). Samma år hade såväl Martin Luther King som Robert Kennedy mördats, studentrevolter blossade upp både i USA som i Europa och Vietnam stod i lågor.

Tillsammans med bl a Jerry Rubin arrangerar Phil Ochs ett alternativt konvent i Chicago, där man utser en gris till presidentkandidat. Alltihop slutar i ett fiasko som för alltid förändrade Phil Ochs syn på nyttan att skriva sånger. Hans hopp och optimism om ett Amerika med en vision skjuts i sank dessa dagar i Chicago.

Det är utifrån detta scenario »Rehearsals for Retirement« ska ses. Albumet är hans tredje på A&M Records. Han lämnade Electra efter tre album med framför allt egna topic songs. På det nya bolaget ville Phil Ochs vidga sitt panorama med att skriva låtar med mer poetiska inslag utan att för den skull ge upp sin politiska uppfattning.

»Rehearsals för Retirement« spelades in med en större skara musiker inkluderande såväl stråkar som blås.

Albumet inleds med ”Pretty Smart on my Part”, en hysteriskt rolig och svart skildring av manligt beteende. Mayorgas piano leder sedan in i ”The Doll House” som med en närmast spöklik klang frammanar en vilsenhet bortom all kontroll.
Albumets centrala sång är ”My Life” som i mångt och mycket kan jämföras med John Lennons ”In My Life” där ju Lennon flyttar perspektivet i sitt skrivande från att skriva dans- och kärlekslåtar till en popgrupp till att medvetet skriva utifrån sig själv; här är jag, jag är inte den ni tror jag är!

My life
Was once a joy for meNever knowing I was growing every day
My life
Was once a toy for me
And I wound it
And I found it ran away


Intensiteten i utrycket minskar inte med “The Scorpion Departs but Never Returns” – Phil Ochs bästa låt. En sång om en saknad ubåt men egentligen en metafor över artistens beskrivning av sitt främlingsskap i samhället:

Sounding bell i diving down the water green
Not a trace, not a toothbrush, not a cigarette was seen
Bubble bull is rising from a whisper or a scream
But I´m not screaming, no I´m not screaming
Tell me, I´m not screaming


I den avslutande titellåten kämpar rösten med att ta sig igenom sorgen, pianot och basen tonar ut.

Where are the armies that killed a country
And turned a strong man into a baby
Now comes the rebel they are welcome
I wait in anger and amusement
In my rehearsals for riterement


Han är borta – allt är slut.

»Rehearsals for Retirement« avslutar den album-triologi som Larry Parks producerade med Phil Ochs och som beskriver tranformationen av ett USA från demokrati till diktatur. Chicago var den sista chansen för Amerika, och för Phil Ochs. Albumet blev Phil Ochs sista kreativa ansats.

De påföljande åren isolerade sig Phil Ochs alltmer från vänner och tillbringar tiden med att dricka, se på Tv och resa. I Sydafrika blir han rånad och av skadorna på halsen förändras rösten. Den sista tiden i livet bor han tillsammans med sin syster och systerson i hennes hus.

Tidigt på morgonen den 9 april när systern åkt till jobbet och systersonen beger sig ut för ett kort ärende hänger han sig i badrummet. Han hittas av systersonen David.

»Rehearsals for Retirement« släpps 1969 och når plats 167 på Billboards Top 200 Album lista.

/Lars Svensson

Skriv en egen Lost in the Blåst!


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.